Gemeenten en provincie recht tegenover elkaar over fusie

HUIZEN De voorgenomen fusie van Huizen met Laren en Blaricum is bij lange na nog niet beklonken. De provincie is bezig met het maken van een voorontwerp voor dit besluit. Nu dat proces even stilligt omdat de provincie meer duidelijkheid wil van het Rijk, springen de drie gemeenten daar bovenop en laten maar weer eens weten zelfstandig te willen blijven.

Het college van Huizen schreef in een interne memo aan de raad dat zij verrast was door de aangekondigde verlenging van het proces door de provincie om meer duidelijkheid te krijgen over de koers van het nieuwe kabinet. In deze memo kondigt het college al een brief naar de provincie aan. "ln overeenstemming met het coalitieakkoord willen wij in dit Arhi-dossier gezamenlijk met onze buurgemeenten optrekken", meldt het college daarbij. Dat overleg vond dinsdag plaats en resulteerde in een brief van Huizen, Blaricum en Laren waar in duidelijke taal staat dat de gemeenten niet achter de voorgenomen fusie staan en zich daartegen zullen blijven verzetten. Draagvlak hiervoor ontbreekt, volgens de gemeenten.
Daarnaast willen de gemeenten dat alle gesprekken die de provincie heeft met organisaties en bedrijven worden stilgelegd. De avonden voor inwoners en voor gemeentebesturen zijn namelijk wel uitgesteld en de gemeenten vinden dat er geen goede reden is om een splitsing aan te brengen. "We doen ook een dringend beroep op u om thans alle activiteiten stop te zetten in afwachting van het nieuwe beleidskader en uw oordeel daarover."