Dertig partijen ondertekenden het convenant.
Dertig partijen ondertekenden het convenant. Foto: Leo Huijssoon

Op weg naar rookvrije generatie in regio Gooi en Vechtstreek

REGIO 'Op weg naar een rookvrije generatie in Gooi en Vechtstreek'. Met die gedachte sloten ruim dertig organisaties, waaronder de gemeente Huizen, vertegenwoordigd door wethouder Maarten Hoelscher, zich vorige week aan bij de Alliantie Nederland Rookvrij. Hiermee heeft de Gooi en Vechtstreek de primeur: als allereerste regio in Nederland op weg naar een rookvrije generatie.

Speeltuinen en winkelstraten rookvrij, is het ultieme doel. "Nog steeds beginnen er in deze regio elk jaar meer dan 500 kinderen met dagelijks roken", stelt de GGD. "Als kinderen niet beginnen met roken, leven ze gemiddeld tien jaar langer dan leeftijdsgenootjes die wel gaan roken." Reden genoeg om te streven naar een rookvrije generatie. Partijen uit het convenant richten zich de komende jaren op het rookvrij maken van zo veel mogelijk plekken waar kinderen komen: de thuissituatie, kinderopvang, speeltuin, school en sportvereniging. Ter ondersteuning zijn gratis stappenplannen, 'rookvrij'-bordjes en persoonlijke ondersteuning beschikbaar.

Geen rookverbod

Overigens betekent rookvrij niet hetzelfde als een rookverbod. Rokers zal vooral worden gevraagd om de sigaret uit te doen. "Tachtig procent van de mensen die gaat roken, begint voor zijn of haar achttiende", aldus projectleider 'Rookvrije Generatie GGD Gooi' Rinelle van den Top. "Het gaat om die bewustwording. En veel mensen zijn voor de rookvrije generatie, ook de rokers zelf. Niemand wil dat zijn eigen kind begint met roken."