Rob Bource van de SGP is een petitie tegen de 52 koopzondagen begonnen.
Rob Bource van de SGP is een petitie tegen de 52 koopzondagen begonnen. Foto: Bob Awick

Tegenstanders van koopzondag geven de strijd nog niet op

De gemeenteraad beslist volgende week donderdag over de zondagopenstelling. De tegenstanders geven de strijd nog niet op. Zij laten ook van zich horen.

HUIZEN De gemeenteraad beslist volgende week donderdag in haar raadsvergadering over de zondagopenstelling van winkels van 12.00 tot 18.00 uur. Dit is in het coalitieakkoord opgenomen en dat betekent dat een meerderheid van de raad voor het voorstel zou moeten stemmen. De tegenstanders geven echter de strijd niet zomaar op. De SGP start met de petitie 'Stop 52 koopzondagen in Huizen', die op hartvoorhuizen.nl te vinden is.

"Ik spreek heel veel kleine winkeliers", zegt Rob. "Zij vertellen me dat ze helemaal niet open willen. Zij kunnen zich uitspreken door de petitie te tekenen." Hij hoopt dat als veel mensen de petitie tekenen het tegengeluid de coalitie nog van gedachten doet veranderen. "Voor de SGP is het een heel belangrijk punt. We willen dat ook laten zien. Als je nu op je handen blijft zitten, dan zijn er straks gewoon 52 koopzondagen. Door deze keuze wordt de zondag steeds minder een rustdag. Het gaat ons vooral om het principe uit de Bijbel dat er één dag per week een dag van rust is. Christenen gebruiken die om zich op God te richten. Ook als je niet gelooft, is elke week een rustdag goed voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Dat komt de hele maatschappij ten goede", zegt hij.

Ook raadslid Wessel Doorn van de ChristenUnie is tegen de zondagopenstelling. "Uit principiële grond. De zondagsrust is iets moois uit de Bijbel voor de samenleving. Je kunt die tijd doorbrengen met je familie." Hij vindt de verandering voor het dorp radicaal. "We gaan van nooit open op zondag naar iedere zondag open. Dat is een heel groot verschil. Dat past niet in het karakter van ons dorp. Bovendien is het ook maar afwachten hoe het uitpakt. Is er wel draagvlak onder de winkeliers? Willen zij wel elke zondag open? Gaat de kleine zelfstandige hier niet onder lijden?"

Afgelopen woensdag sprak de raadscommissie al over het voorstel om de zondagopenstelling mogelijk te maken. Hier stelde Wessel dezelfde vragen en stelde hij voor om het draagvlak te onderzoeken. Daar bleek een meerderheid geen behoefte aan te hebben. Wethouder Bert Rebel liet namens het college weten dat de verkiezingsuitslag al heeft laten zien dat er draagvlak voor is onder de inwoners. De wethouder gaf bovendien aan dat hij het voorstel niet radicaal vond. "Er is rekening gehouden met de kerkgang. Daarom is bewust gekozen voor een opening vanaf 12.00 uur. Het college is van mening dat er voldoende rekening is gehouden met iedereen."

In die vergadering waren ook twee insprekers. De heer Vogelaar namens de Nederlandse Vereniging van Zondagsrust/Zondagsheiliging en mevrouw Lahpor, die op persoonlijke titel haar mening liet horen. Beiden zijn tegen de zondagopenstelling vanuit een christelijke achtergrond.

De heer Vogelaar liet weten dat mensen hem soms wel ouderwets noemen met zijn standpunt: "Soms is het heel goed om tradities zorgvuldig te bewaren, zeker als die stoelen op de tien geboden, dat zijn universele wetten. Sommige mensen worden pijnlijk getroffen door de openstelling en ondervinden daar hinder van terwijl zij een kerkdienst bij willen wonen of betreuren dat het milieu wordt getroffen door verkeer op zondag." Hij haalde een Bijbeltekst aan en riep op om niet in te stemmen met een algemene ontheffing. "Wie zich niet aan gebod houdt, zal niet gezegend zijn."

'Ook als je niet gelooft, is elke week een rustdag goed voor gezondheid'

Mevrouw Lahpor liet weten de zondagopenstelling vanuit haar christenzijn te benaderen. "Ik realiseer me dat niet iedereen gelovig is." Ook zij haalde de tien geboden uit de Bijbel aan. "Dit is een van de tien geboden. Houd de sabbat in ere, de zondag is voor ons. Het zou een sobere dag moeten zijn. God rustte ook op de zevende dag. Ik vind dat je niet mag dwingen tot een winkelopenstelling. Het kan een aanmoedigende werking hebben voor anderen, zoals de bank of makelaar. Het is een onvrijheid voor een groep christenen in Huizen. Laten we de goede traditie van zondagsrust voorzetten."

Tijdens de behandeling van het voorstel bleek dat er bij de gemeenteraad wel draagvlak is voor de zondagopenstelling. Wel zijn er zorgen over dat winkeliers wellicht gedwongen worden om open te gaan. Daarom was ook een van de vragen wat de gemeente daar eventueel aan kan doen. Hierop antwoordde de wethouder dat de gemeente hier formeel niets aan kan doen: "Als een verhuurder een winkelier hiertoe verplicht, is dat iets tussen twee private partijen. We hebben echter geen indicatie dat dit een probleem is, anders hadden we dat al gehoord." Hij benadrukte dat de mogelijkheid wordt geschapen voor winkeliers dat ze open kunnen en niet dat ze open moeten.