Maaien Gooimeer weer van start

HUIZEN Het maaien van het Gooimeer is sinds vorige week weer begonnen. Zo wordt de strijd tegen het welig tierende fonteinkruid weer voortgezet.

In de Randmeren speelt de waterplantenproblematiek al jaren. In opdracht van de coöperatie Gastvrije Randmeren worden er elk vaarseizoen waterplanten gemaaid om de overlast te beperken.

Het probleem manifesteert zich inmiddels ook in het IJmeer en het Markermeer. De provincie Noord-Holland heeft om die reden met diverse belanghebbende organisaties het initiatief genomen om tot een effectief en structureel plan van aanpak te komen. De coöperatie heeft actief geparticipeerd. Op basis van dit overleg is er een voorstel gemaakt dat naar het ministerie is gestuurd. Samengevat komt de aanpak voor de korte termijn neer op blijven maaien en aanpassing van de (recreatie)betonning en voor de wat langere termijn op het verdiepen van vaargebieden, waar mogelijk.

Tegelijkertijd heeft de coöperatie afgelopen winter met de Stichting Maaien de huidige werkwijze van het maaien op de Randmeren tegen het licht gehouden. Conclusie was dat de bestaande maaipraktijk op een aantal punten verbeterd en aangevuld kan worden. In 2018 wordt het totale maaigebied in de Randmeren vergroot van 450 naar 600 ha en wordt door meer gebiedsgericht maaien getracht een hoger gebruiksrendement te bereiken.

Ondanks dat achter de recreatiebetonning een grotere oppervlakte wordt gemaaid, blijft er een groot gebied over waar niet gemaaid wordt. Ook is op het water niet goed zichtbaar waar gemaaid is. In Gooi- en Eemmeer wordt de recreatiebebakening dit jaar daarom tijdelijk aangepast. Door daarna binnen de recreatiebetonning te maaien, is voor de watersporters duidelijk waar het water doorvaarbaar is.

Zie voor meer informatie:
gastvrijerandmeren.nl.