Wethouder Roland Boom samen met het echtpaar op het balkon met uitzicht op de Oude Kerk.
Wethouder Roland Boom samen met het echtpaar op het balkon met uitzicht op de Oude Kerk. Foto: Bob Awick

Gery en Henk Schaap vieren hun gouden bruiloft

HUIZEN Gery van der Haven en Henk Schaap waren maandag 50 jaar getrouwd. Voor die gelegenheid kwam wethouder Roland Boom langs om de felicitaties over te brengen van het gemeentebestuur. Daarom was er al een klein feestje in huize Schaap, pal bij de Oude Kerk. Er was taart en zoon Meindert was uit Tanzania overgekomen waar hij werkt. Zaterdag wordt het feest groots gevierd.

Henk is een echte Huizer, van bakker Schaap, en koestert zijn plekje bij de kerk. Hij is degene die altijd de boodschappen doet. "Handig als je wat vergeten bent. Je loopt zo naar de supermarkt." Gery komt uit Hazerswoude. De vraag rijst dan al snel hoe het echtpaar elkaar heeft leren kennen.

Groepsreis

Henk: "Dat was tijdens een groepsreis door Scandinavië. Ik vond haar meteen al leuk, maar we waren met vijf jonge mannen en vierentwintig juffrouwen. Zij en haar zus waren met nog een jongedame het leukst, dus de hele vakantie draaiden de vijf mannen om hen heen. Ik klapte toen dicht en een van de andere mannen ging er met haar vandoor. Ze hadden ongeveer drie maanden verkering. Ook nog bij de reünie die we hielden."

Geschreven
Kort daarop kwam er echter een kerstkaart van Gery waarin ze schreef dat ze graag nog wat van hem wilde horen. Henk stuurde wat foto's en er werd driekwartjaar druk geschreven. "Toen het serieus werd, heb ik haar gevraagd om met mij naar de Matthäus Passion in Naarden te gaan. Ik heb haar snel aan mijn familie voorgesteld, want die waren allemaal druk in de weer in de bakkerij." Vervolgens ging het paar naar Hazerswoude. Daar kreeg Henk een kruisverhoor van de broers van Gery. Haar vader was helaas al overleden. "Haar moeder sleepte me er doorheen", zegt Henk.

Omdat Gery kleuterjuf was in Hazerswoude, trouwde het paar daar in de kerk in het bijzijn van de hele kleuterklas. Gery: "Zo'n leuk vak. Twee van de kinderen hebben me nog verrast toen we 25 jaar getrouwd waren en met één van hen heb ik nog regelmatig contact." Samen kreeg het paar een zoon en een dochter: Meindert en Janneke. Ook zijn er nog twee kleinzoons van 5 en 7 jaar.
Het paar is altijd reislustig gebleven. Ze zijn vaak in het Oostblok geweest. "We houden wel van avontuur en gingen op de bonnefooi. Dan zeiden we dat we een plek zochten om te overnachten en konden we bij mensen thuis slapen."

'Een van de andere mannen ging er met haar vandoor'