Vaarkracht gaat ophaalbrug Aanloophaven bedienen

HUIZEN De bediening van de ophaalbrug over de Aanloophaven wordt voor het resterende deel van 2018 opgedragen aan de Stichting Vaarkracht. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders dinsdag besloten. Jan Schra, die de brug al zo'n 30 jaar bediende, werd bedankt voor zijn diensten.

Begin dit jaar liep het spaak. Jan Schra bood als altijd zijn offerte aan, maar kreeg geen gehoor van de gemeente. De gemeente liet naar aanleiding van vragen hierover door de VVD weten dat zij Schra niet te pakken had gekregen. Ondertussen was de opdracht al aan de Stichting Vaarkracht gegund, maar dat werd teruggedraaid en Schra mocht de brug alsnog bedienen.

Voorwaarden

De gemeente stelde daaraan wel essentiële voorwaarden om de continuïteit van de brugbediening te kunnen waarborgen. Zo moest Schra van tevoren laten weten wie hem zou vervangen en er representatief uitzien. "Schra heeft tot twee keer toe laten weten niet akkoord te gaan met deze voorwaarden. Reden voor het college om de opdracht te gunnen aan de partij die deze voorwaarden wel accepteert: de Stichting Vaarkracht. Aan deze stichting zijn omwonenden als vrijwilliger verbonden", aldus de gemeente in haar mededeling.

Kraakhelder

Wethouder Marlous Verbeek: "Onze voorwaarden zijn niet nieuw, gebruikelijk en kraakhelder. We doen daarin geen concessies. Het zijn redelijke voorwaarden die we van begin af aan hebben verbonden aan de brugbediening."
Het college zorgt er bovendien voor dat er dit najaar een goed programma van eisen ligt, op basis waarvan een tender wordt uitgeschreven voor de brugbediening. Op basis daarvan kan voor het volgende seizoen een (meerjarige) oplossing worden gekozen voor de brugbediening.