Wil en Carel Bast bij het schilderij van burgemeester Jan-Willem Egberts.
Wil en Carel Bast bij het schilderij van burgemeester Jan-Willem Egberts. Foto: Bob Awick

Carel en Wil Bast 50 jaar getrouwd

HUIZEN Carel Bast en Wil van den Hooff waren 27 juni 50 jaar getrouwd. Normaal komt er dan een wethouder langs om het echtpaar te feliciteren. Bij dit echtpaar ging het anders. Schoondochters van het paar regelden dat wethouder Ronald Boom ze vorige week donderdag ontving op het gemeentehuis en wel in de kamer waar de portretten van burgemeesters hangen.

De opa van Carel Bast, Jan-Willem Egberts, is namelijk burgemeester geweest en kon op deze manier toezien op het gouden paar dat op dat moment namens de gemeente werd gefeliciteerd door de wethouder. "Ik heb geen bewuste herinneringen meer aan hem", vertelt Carel bij het portret van zijn grootvader. "Ik ben in 1941 geboren en hij is in 1946 overleden. Ik heb natuurlijk wel veel over hem gehoord. Hij is in 1926 burgemeester geworden en ging in 1938 op 65-jarige leeftijd met pensioen. Het was een rechtvaardig iemand die misstappen van een ander niet duldde. Hij zou Huizen op financieel gebied uit het slop hebben gehaald."

Familieaangelegenheid

Het is niet de eerste keer dat opa Egberts toekijkt bij een familieaangelegenheid. Toen Carels zus Ria trouwde, was opa er ook bij. Toen waren Carel en Wil getuigen. Het gouden paar was blij met de verrassing die de schoondochters hadden geregeld. "Normaal regel ik altijd alles, zoals het feest dat we zaterdag vieren", zegt Wil. "Zij hebben ons nu verrast."
Het paar leerde elkaar in Amersfoort kennen, vertelt Wil. "De ouders van Carel waren van Huizen naar Amersfoort getrokken. Op een feestje van een wederzijdse vriendin hebben we elkaar ontmoet. We kwamen elkaar daarna steeds tegen en dat heeft uiteindelijk tot een verloving geleid. Voordat we trouwden waren we twee jaar verloofd. Wij zijn vervolgens weer naar Huizen verhuisd."
Het paar heeft afgelopen zaterdag met de familie hun gouden bruiloft gevierd.