Een schetsontwerp van de plannen.
Een schetsontwerp van de plannen. Impressie: Vocus architecten

'Supermarkt/foodhal maakt andere functies mogelijk'

Een supermarkt met foodhal zou de financiële drager kunnen zijn om het gebied aan de Havenstraat aantrekkelijker te maken.

HUIZEN WP Retail Invest (WPRI) liet al in oktober tijdens het raadspodium weten een mogelijkheid te zien om een supermarkt met een soort foodhal te kunnen realiseren op het BNI-terrein aan de Havenstraat. Het zou een financiële drager kunnen zijn van andere functies op het terrein, zoals een museum. Hoewel detailhandel niet gewenst is, wil het bedrijf zijn plan graag doorzetten en heeft de gemeente nu gevraagd de bestemming van de grond aan te passen en het plan mogelijk te maken.

BNI, eigenaar van de grond waar het om gaat, wil de door de gemeente gewenste ontwikkelingen om van de Havenstraat een aantrekkelijke verbinding te maken tussen haven en Oude Dorp mogelijk maken, maar heeft wel een bepaald bedrag nodig. Het bedrijf heeft immers twee productielijnen moeten verplaatsen en moet de grond saneren. Dit zou alleen mogelijk zijn als de grond door een marktpartij als WPRI aangekocht wordt.

Samenwerking

"Om die reden heeft BNI de samenwerking gezocht met een marktpartij die een meer multifunctioneel plan wil ontwikkelen en realiseren met een commerciële trekker (in de foodretail) in de kern. Het stemt BNI positief en optimistisch dat er met investeerder/ontwikkelaar WP Retail Invest (WPRI) een overeenkomst tot stand is gekomen over de beoogde grondverkoop en herontwikkeling", staat er in documenten te lezen die bij de brief gevoegd zijn en BNI komt dan financieel goed weg. "Op de locatie kan een uitgebalanceerde en aantrekkelijk mix van commerciële en niet-commerciële functies worden gerealiseerd, waaronder culturele functies zoals bijvoorbeeld het Huizer Museum met een rendabele vastgoedexploitatie. Belangrijke nog te vervullen randvoorwaarde is dat het project door de gemeente planologisch wordt mogelijk gemaakt. Met het nu voorliggende planboek wordt daartoe de procedure ingezet."
Bij de stukken is ook een uitgebreid onderzoek gevoegd dat betoogt dat er meer dan voldoende ruimte is om 2.000 vierkante meter aan winkelvloeroppervlakte toe te voegen in Huizen, en zelfs meer.

Industrieel verleden

"De industriële panden op de locatie herbergen een rijk industrieel verleden. Jarenlang heeft BNI in deze panden vloer- en wandbekledingen geproduceerd die over de hele wereld werden verkocht. Aan de buitenkant en de binnenzijde van de panden is dit industriële verleden zichtbaar en voelbaar. In het nieuwe plan staat behoud van de identiteit van de plek voorop. Uitgangspunt is dat het industriële verleden van deze plek zichtbaar en voelbaar blijft. Met gevoel voor het verleden dient deze plek hergebruikt te worden, waardoor het rijke historische verleden altijd zichtbaar blijft. De historie van deze plek is een tastbare kwaliteit die in het plan opgenomen dient te worden. Alle toekomstige bezoekers en gebruikers zullen de historie van deze plek en daarmee de historie van Huizen moeten kunnen zien", betogen de aanvragers.

'In het nieuwe plan staat behoud van de identiteit van de plek voorop'

Transparant gebouw

Men wil de zogeheten romneyloodsen slopen zodat er vanaf de Havenstraat zicht komt op de fabriekshallen. "Rondom de Top-fabriek wordt een nieuw transparant gebouw voorzien waarin het bestaande gebouw zichtbaar blijft. In de fabriekshallen worden nieuwe delen toegevoegd die aan de buitenzijde zichtbaar worden en de fabriekshallen in hun historische waarde laten. De ontstane bebouwing biedt ruimte aan een Design Lab, een gedeelte voor food/retail, en een gedeelte voor cultuur, leisure en vermaak. Het Design Lab ligt op de plek van van de voormalige Top-fabriek en hiermee is een programmatische koppeling mogelijk aan BNI. Het gedeelte cultuur, leisure en vermaak ligt aan de zijde van de Krachtcentrale en aan het nieuwe plein, waardoor deze onderdelen elkaar kunnen versterken. Tussen het Design Lab, en cultuur/leisure/vermaak komt het gedeelte voor food/retail. Aan de Havenstraat op het deel van het voormalige BNI-terrein ontstaat een kwalitatief hoogwaardige nieuwe ruimte. In de sfeer van de historische bebouwing ontstaat een nieuwe plek voor ontmoeting, ontspanning, winkelen, werken, parkeren en groen. Als geheel een markant en belangrijk knooppunt in de verbinding tussen het centrum van Huizen en de haven van Huizen."

Probleem

Probleem voor de aanvrager is dat in het coalitieakkoord door VVD, CDA, D66 en PvdA is opgenomen dat de huidige bestemming uitgangspunt is en er geen medewerking wordt verleend aan het mogelijk maken van een extra winkelcentrum en/of invulling met detailhandel. Daarnaast wacht de raad ook nog op het rapport van Cushman & Wakefield, de partij die namens de gemeente het onderzoek uitvoert naar invullingen van het terrein, en of de gemeente eventueel de rol van regievoerder op zich kan of moet nemen. Wellicht wordt het plan van WPRI wel in de discussie meegenomen als de raad openstaat voor een gemixte functie met detailhandel. Dat moet in de komende tijd duidelijk worden.

De plek aan de Havenstraat waar het om gaat.