Frank Wolfs (links) en Rubin Vos zijn de trekkers van het project buurtsportcoaches.
Frank Wolfs (links) en Rubin Vos zijn de trekkers van het project buurtsportcoaches. Foto: Bob Awick

Buurtsportcoaches overal actief

Er zijn op dit moment zo'n 20 buurtsportcoaches actief die 32 sportieve projecten begeleiden. De komende weken laten we zien wat ze doen om Huizen in beweging te krijgen.

HUIZEN De buurtsportcoaches zijn overal in Huizen te vinden bij sportieve activiteiten. Van kleutergym tot ouderenactiviteiten, in de buurt en op het strand, in het winkelcentrum en op het schoolplein. Ze zijn herkenbaar door hun blauwe shirtjes. Voor iedereen voor wie bewegen belangrijk is en die bewegen wil, proberen zij iets te organiseren. Zij doen alles om Huizen in beweging te krijgen en daardoor ook gezond te houden. Inmiddels zetten zij elke week zo'n 3.500 inwoners in beweging. De komende weken belichten we diverse activiteiten waar buurtsportcoaches bij betrokken zijn. Vandaag beginnen we eerst met een verhaal over het hoe en waarom van de buurtsportcoach.

Het begon allemaal in 2015 toen de gemeente een oproep deed voor ideeën. De raadzaal zat vol en vervolgens zijn met 27 mensen gesprekken gevoerd om te kijken of hun ideeën konden worden uitgevoerd. Er was geld voor 6,4 fulltimebuurtsportcoaches. Dat zou wel worden opgeknipt in een hele hoop kleine stukjes, zodat er veel projecten konden worden georganiseerd.

Buurtsportcoach

Rubin Vos en Frank Wolfs, nu de belangrijke trekkers van het project, zagen die oproep ook. Rubin heeft sportmanagement gestudeerd en werkte op dat moment als partner bij een uitzendbureau. Hij wilde graag weer wat met zijn passie om mensen in beweging te krijgen gaan doen en volgde een opleiding tot vitaliteitscoach. "Ik was al begonnen met bootcamps op het strand voor mensen uit de buurt", vertelt hij. Frank werkt als gymdocent en had net het programma 'Fit in 90 dagen' ontwikkeld en wilde naast zijn werk meer doen om jongeren fit en aan het bewegen te krijgen. Wat Rubin en Frank al deden, sloot naadloos aan op wat de gemeente graag wilde en zij werken nu een fiks aantal uur per week als buurtsportcoach.

Projecten

Al snel bleek het project in Huizen aan te slaan. De gemeente vroeg aan het Rijk een aanvulling in geld, zodat er in totaal 9 fulltimebuurtsportcoaches ingezet konden worden. Inmiddels zijn er 25 buurtsportcoaches actief en zij verzorgen 32 projecten waarbij zij ervoor zorgen dat mensen verantwoord bewegen. Rubin en Frank kregen het er ook steeds drukker mee. Wie een buurtsportcoach inschakelt, betaalt maar 20 procent van de kosten. Het Rijk betaalt namelijk 40 procent, en de gemeente ook.

Inmiddels zijn er 25 buurtsportcoaches actief met 32 projecten

Verbinden

Doelstelling in 2015 was om mensen te verbinden door middel van de buurtsportcoaches en kwetsbare groepen actief en gezond te houden. Frank: "Je merkt dat je er nu na een aantal jaren pas aan toekomt om met die kwetsbare groepen aan de slag te gaan. Zoals bijvoorbeeld met senioren. Dat komt omdat je eerst de verbinding moet leggen voor je iets kunt bereiken met bewegen. Op scholen ging dat veel makkelijker, want daar was de verbinding er al." Toch was daar bij de directeuren aanvankelijk wel een aarzeling om mee te doen. "Ik heb ze verteld dat leren beter gaat als kinderen goed bewegen en heb ze filmpjes laten zien. Zeker in combinatie met les in gezonde voeding, gastlessen van sportclubs en een motorische screening heeft zo'n programma effect." Uiteindelijk kreeg hij daarmee 1.600 leerlingen op de been die nu regelmatig pleinsport doen en drie scholen zijn al een officiële 'gezonde school'.

Regie

Ook na school zijn er buurtsportcoaches actief. Rubin: "Bijvoorbeeld bij de instuif van Holleblok Sportief. Op maandag, woensdag en vrijdag na schooltijd kunnen leerlingen van de scholen hier als ze zin hebben lekker bewegen." Het zijn maar enkele projecten die ze benoemen om een indruk te geven waar de buurtsportcoaches bij betrokken zijn. Frank: "In het begin zag je dat iedere buurtsportcoach een beetje op zichzelf bezig was. Rubin en ik kwamen elkaar steeds vaker tegen en hielpen elkaar ook, bijvoorbeeld met mensen uit ons netwerk. Op een gegeven moment zagen we in dat het beter werkte om meer samen te werken. Je hoeft immers niet twee keer hetzelfde wiel uit te vinden. We trokken het organisatorische aspect van de buurtsportcoaches daarom naar ons toe. Om een project optimaal uit te voeren heb je immers regie nodig en moet je je zelf ook blijven ontwikkelen."

Ontwikkelen

Nu zijn Rubin en Frank de personen die met de gemeente praten over de voortgang. Rubin: "We stoppen er nu wel extra tijd in, waar geen budget voor is. We hopen dat dit in de toekomst wel gaat veranderen." Frank vult hem aan door te vertellen dat vrijwel alle buurtsportcoaches zzp'ers zijn. Kleine zelfstandigen. "Het zou mooi zijn als we in de toekomst echt in dienst kunnen zijn van een organisatie en er ook geld komt om nieuwe dingen te ontwikkelen." Rubin: Wij willen graag samen verder bouwen aan dit project en er nog een groter succes van maken."

Voorlopig zal het project wel verder kunnen. Voor de jaren 2019 tot en met 2021 staat er weer geld in de begroting van de gemeente. De gemeenteraad moet daar nog wel mee instemmen.

Komende weken laten we zien wat er onder andere concreet gedaan wordt door buurtsportcoaches. Wie al meer wil weten kan kijken op sportiefhuizen.nl.