De eerste ronde met voorop de burgemeester en eregasten en daarachter de deelnemers.
De eerste ronde met voorop de burgemeester en eregasten en daarachter de deelnemers. Foto's: Bob Awick

Samenloop voor Hoop verbindt in strijd tegen kanker

De Samenloop voor Hoop werd afgelopen vrijdag en zaterdag gelopen op het terrein van s.v. Huizen. De 24-uurs wandelmarathon leverde uiteindelijk een bedrag van € 125.517,34 op voor onderzoek naar kanker. Na afloop kijkt de organisatie tevreden terug. Alles is gelopen zoals gepland en de opbrengst haalde de verwachte zes cijfers voor de komma. Na 24 uur buffelen, met soms dierbaren in gedachten, kwamen op sommige momenten ook de tranen.

HUIZEN Het startsein van de Samenloop voor Hoop in Huizen werd vrijdag gegeven door burgemeester Sicko Heldoorn. De eerste ronde liep hij mee, net als de eregasten. Deze eregasten strijden op dit moment tegen kanker of hebben deze al overwonnen. Voor hen was er een speciaal programma. Het gaat immers allemaal om hen en om kanker de wereld uit te helpen.

Een van hen is Mariëlle Jäger, hardlooptrainster bij de Gooise Atletiek Club in Hilversum. Ze zit in een rolstoel en zit midden in haar behandeling tegen botkanker. "Ik dacht eerst dat ik een liesblessure had. Op Goede Vrijdag kreeg ik het bericht dat het om botkanker ging. Voor mij dus een slechte vrijdag", vertelt ze. Ze is er van overtuigd dat ze de ziekte gaat overwinnen. "Ik ben positief ingesteld." Voor haar liep Ton de Groot (85) mee, herkenbaar aan het bord op zijn rug. "Ik loop maar 100 ronden mee, als ik het haal. De ronden zijn iets groter dan ik dacht. Ik loop vannacht niet mee, maar ik heb nog vier mensen van de club zo gek gekregen om wel mee te lopen." Uiteindelijk bleek hij aan het einde inderdaad zijn honderd ronden te hebben gelopen en veel geld in het laatje te hebben gebracht voor het broodnodige onderzoek naar kanker. De 32 teams liepen 24 uur hun rondjes, hielden diverse acties en verkochten op het terrein diensten of spullen voor dit goede doel.

Het meest memorabele moment was toch wel de kaarsenceremonie vrijdag om 23.00 uur, mooi geleid door Maartje van Weegen. Velen waren op dat moment in gedachten bij dierbaren met kanker of mensen die de strijd tegen deze ziekte al hadden verloren. Het licht werd gedimd en honderden kaarsen die onder andere een hart en het woord 'hoop' vormden verlichtten het parcours.

De opbrengst van de kantine kwam ook ten goede aan KWF en de kinderloop van 24 minuten bracht daarnaast € 3.079,21 op, waardoor uiteindelijk € 125.517,34 kon worden overhandigd. Linda van het KWF: "Onze droom is dat niemand meer hoeft te sterven aan kanker. Met dit bedrag is deze droom een stukje dichterbij gekomen."

Er was ook voor entertainment gezorgd.
Ton liep mee voor Mariëlle, naast hem in de rolstoel.
Bij de kraampjes werd van alles gedaan om nog meer geld op te halen.
De kaarsenceremonie was het meest memorabele moment.