Ingrid Heinrich (midden) met haar honden, filmmaakster Dvorit Shargal en cameraman Michael Ballak in Bussum.
Ingrid Heinrich (midden) met haar honden, filmmaakster Dvorit Shargal en cameraman Michael Ballak in Bussum. Foto: Antoon F. Bruggeling

Docente Duits is circusmeisje boek 'Lilibet' van Astrid Lindgren

Ingrid Heinrich, docente Duits op het Erfgooiers College, maakt op dit moment bijzondere dagen mee. Ze is eregast en ster op het Internationale Children Festival in Tel Aviv. Hier vind de voorvertoning plaats van 'Lilibet the Circus Child'. Deze documentaire gaat over Lilibet, het circusmeisje in het boek met de gelijknamige titel van Astrid Lindgren, de schrijfster van Pipi Langkous. In het boek staan foto's met een blond meisje dat Lilibet moet verbeelden. Dat kleine meisje is Ingrid Heinrich. Documentairemaakster Dvorit Shargai maakte de film.

HUIZEN Voor de Israëlische Dvorit Shargal was het circusmeisje Lilibet in haar jeugd een ware held. "We hadden in de jaren 50 in Israël nog geen tv en geen telefoonverkeer. Je leerde de wereld kennen via boeken. De mooie foto's van fotografe Riwkin Brick in 'Lilibet' maakte het boek extra bijzonder. Ik wist toen nog niet dat Ingrid Heinrich uit Holland dat knappe blonde circusmeisje was", zegt de filmmaakster tijdens een interview op de laatste opnamedag in oktober 2017 op de Bussumse Ceintuurbaan.

Dvorit maakte al eerder prachtige films en documentaires. In 2013 besloot ze op zoek te gaan naar het circuskind Lilibet omdat ze daar haar volgende film over wilde maken. Geen eenvoudige zoektocht, maar via Circus Scott, dat nog altijd bestaat, en Ingrids halfbroer in Zweden wist ze uiteindelijk het adres van 'Lilibet' in Bussum te achterhalen.

"Ik was verbaasd toen Dvorit en cameraman Michael Ballak mij wilden interviewen en filmen. Ze zijn hier drie dagen geweest", zegt Ingrid Heinrich. Nu zij de film heeft gezien is ze erg enthousiast. "Het is écht heel mooi geworden. In de film vertel ik over mijn circusjaren en hoe het mij daarna is vergaan. Maar er zijn ook beelden te zien van Naarden-Vesting en Bussum. Michael heeft zelfs met een drone gefilmd." Verder waren er gesprekken met Ingrids moeder in De Antonius Hof in Bussum en 2 havoleerlingen van het Erfgooiers College in Huizen, waar Ingrid al jaren Duits geeft. "Je ziet me fietsen met de hondenbakfiets op de Bussumerheide. Mooie opnamen."

Heruitgave boek

"Ter gelegenheid van de première van 'Lilibet the Circus Child' is in Israël het boek 'Lilibet' opnieuw in het Hebreeuws uitgebracht. Met gelukkig nog steeds de bekende foto's die Riwkin Brick van de jonge Ingrid Heinrich schoot. Het is wereldwijd nog altijd te koop en is in tien talen verschenen, waaronder in het Nederlands. Tegenwoordig betalen verzamelaars makkelijk tussen de 140 en 200 dollar voor het boekje", vertelt Dvorit Shargal.

Circusjaren

Ingrid Heinrich: 'In de film vertel ik over mijn circusjaren en hoe het mij daarna is vergaan'

Vijf jaar was Ingrid Heinrich toen schrijfster Astrid Lindgren en fotografe Riwkin Brick Circus Scott in 1959 met een bezoek vereerden en haar uitkozen als het circusmeisje Lilibet. "Riwkin maakte prachtige foto's van mij, meestal bij de circusdieren maar ook met mama bij de woonwagen bijvoorbeeld. Welk kind droomt er niet van om leeuwen te temmen, met olifanten kunsten te kunnen doen of in de nok van de tent aan de trapeze te hangen? Het circus zit me echt in het bloed en dat gaat er nooit meer uit. We woonden tussen 1954 en 1960 in een heuse woonwagen en reisden door heel Zweden met het circus. Dat vond ik reuze spannend. Altijd was ik bij de dieren te vinden, bij de apen, kamelen, olifanten, paarden of tijgers. In de wintermaanden woonden wij bij oma en opa in Amsterdam." In 1960 verhuisden Ingrid en haar moeder naar een woonark in Weesp, vader Paul Heinrich volgde later. Ingrid ging het onderwijs in.

"Toen ik zelf een paard had en vaak in de manege in Muiderberg kwam rook ik altijd de geur van zaagsel, de geur van de piste. Dan waande ik me weer even terug in Circus Scott", vertelt Ingrid. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, want nog steeds gaat ze graag naar circusvoorstellingen. In het boek van Lindgren droomt Lilibet van een hogeschoolnummer met paarden en ze beleeft avontuur na avontuur in het circus. "Op mijn manier beleefde ik ook talloze avonturen. Ik ben er natuurlijk trots op dat ik de hoofdrol speel in dit leuke boek en nu dus ook in de film 'Lilibet the Circus Child', vijftig jaar later nota bene." Dvorit: "Ik ben blij dat ik Ingrid Heinrich, Lilibet, heb leren kennen. Zonder haar had ik deze bijzondere film nooit kunnen maken."

Ritje op een kameel.
Kleine circusartieste Ingrid op een paard.
Niet bang voor olifanten.
'Lilibet' naar het boek van Astrid Lindgren.
Ingrid woonde in een woonwagen en trok door heel Zweden.