Vader Hans met zijn zoon Thijs tijdens de kleutergymles. Op de achtergrond buurtsportcoach Claudia.
Vader Hans met zijn zoon Thijs tijdens de kleutergymles. Op de achtergrond buurtsportcoach Claudia. Foto: Bob Awick

'Belangrijk om al in groep 1 te starten met professioneel bewegingsonderwijs'

In de serie over het werk van de buurtsportcoaches besteden we deze week aandacht aan kleutergym. Dit is belangrijk voor de motoriek.

HUIZEN Deze zomer hebben we een serie verhalen over de buurtsportcoaches en wat zij zoal doen in Huizen. Deze keer hebben we het over kleutergym. Claudia de Koff is een van de buurtsportcoaches die hiervoor ingeschakeld wordt: "Het is superbelangrijk om al in groep 1 en 2 te beginnen met professioneel bewegingsonderwijs, omdat ze er dan klaar voor zijn om zich motorisch te ontwikkelen. Begin je later, dan merk je al dat er een bewegingsachterstand is."

Vaak zet ze in de gymzaal, of als het niet anders kan in het kleuterlokaal, een circuit op voor de kleuters uit groep 1 en 2. "Ik leg dan uit wat ze moeten doen en hang bij elke oefening ook nog een tekening op waarop staat wat ze moeten doen als herinnering." Deze keer moeten de leerlingen in het klimrek klimmen volgens een bepaald patroon, over de kast klauteren en eraf springen, tennissen met ballonnen en een koprol maken. "Je ziet dat ze vorderingen maken. Het verschil tussen de start bij groep 1 en groep 2 is heel groot", vertelt Claudia.
Na afloop van de les roept ze de kleuters bij zich en vraagt of ze op de grond willen gaan liggen. Dit doet ze om ze tot rust te brengen. Met een speciaal liedje laat ze de kinderen zich bewust worden van de ademhaling. "Adem heel diep in en weer heel diep uit", klinkt er gezongen uit de speakers.

Juf Yolanda Maccow van de Tweede Montessorischool is tijdens de les wel aanwezig. "Eén keer in de week wordt de les door een buurtsportcoach van mij overgenomen. De rest van de week doe ik het bewegingsonderwijs zelf. Ik vind persoonlijk dat de kleuters veel beweging nodig hebben. Het is ook meer dan alleen maar sporten, het is ook heel sociaal. Ze leren bijvoorbeeld om elkaar te helpen en met elkaar samen te werken."
Hans Koster, vader van Thijs die net 6 jaar is geworden, vindt het ook belangrijk dat de kleuters al les krijgen van een beroepskracht. "Ik merk als ouder dat kinderen veel minder sporten dan vroeger. Ze zitten meer achter de computer en spelen minder buiten. Ik merk het omdat Thijs opgekropte energie heeft als hij niet heeft gesport."
Hij vertelt dat hij zelf betrokken is bij de volleybalschool van PDK Huizen en ook altijd veel sport. Samen met Thijs is hij aan het zoeken naar de beste sport voor hem. "Hij heeft gezwommen en had op zijn 5e al zijn A-, B- en C-diploma. Hij wilde wel verder, maar in groep 3 beginnen ze met schoolzwemmen. Toen kon hij kiezen tussen judo en turnen. Het is het eerste geworden. Hij moet altijd een seizoen afmaken. Nu wil hij graag tennissen. Na vier proeflessen bleek hij het ook nog goed te kunnen. Thijs: "Ik vind tennissen en gym leuk."

Vorige week vertelden we al dat buurtsportcoaches eigenlijk overal ingezet worden waar dit nodig is. Met het wegbezuinigen van de beroepsleerkracht voor bewegen in het kleuteronderwijs kwam bij het ontstaan van het project buurtsportcoaches vanuit de scholen de vraag of ze ook op deze manier konden worden ingezet.
Buurtsportcoach Claudia is blij dat inmiddels heel veel scholen door het project toch weer een beroepsleerkracht voor de kleuters kunnen inzetten. "Wij hebben er natuurlijk speciaal voor gestudeerd en kunnen ook al snel zien of een kleuter bijvoorbeeld problemen heeft. Dan kunnen we ze doorsturen naar een fysiotherapeut. Een kind leert door te bewegen. Dat begint al als baby als ze leren kruipen, zitten, staan en lopen. Met kleutergym geef je daar een vervolg op. Je leert ze hoe ze hun lichaam moeten aansturen. In de leeftijdsperiode van een kleuter vindt een van de grootste ontwikkelingen van de motoriek plaats. Als we weten dat dit een belangrijke periode is voor de bewegingsvaardigheden, dan zou het vreemd zijn als we hier niet op inspelen als sportprofessionals."

Zie ook sportiefhuizen.nl.