Projectleiders Rubin en Anita bij s.v. Huizen dat aan de slag gaat met walking football.
Projectleiders Rubin en Anita bij s.v. Huizen dat aan de slag gaat met walking football. Foto: Bob Awick

Sportimpulssubsidie om inactieve 65-plussers aan het bewegen te krijgen

HUIZEN Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft het Huizer projectplan 'Senioren Sportief Samen Gezond' een ruime subsidie toegekend in het kader van de landelijke regeling Sportimpuls. Met het project willen de deelnemende partijen inactiviteit bij 65-plussers tegengaan.

Het project bestaat uit een samenwerking van acht partijen en staat onder leiding van Sport Platform Huizen. Anita Campbell en Rubin Vos zijn de projectleiders. Na de Sportmaand in september wordt het uitgerold met de diverse sportverenigingen en organisaties die zich hiervoor hebben aangemeld.
"Bijzonder is dat het een plan is dat echt uit de maatschappij komt en dat de partijen tot nu toe belangeloos hebben meegewerkt om dit tot stand te brengen. Zo willen s.v. Huizen, HSV De Zuidvogels en AH78 starten met walking football en zullen Tennisvereniging Huizen, de Huizer Hockey Club, Sportief Hardlopen Huizen, Osurezu zelfverdediging en Laresz Dans met speciale programma's komen voor deze ouderen", vertelt Anita. "Het is de bedoeling dat meer sportclubs zich hierbij aan zullen sluiten. Ook commerciƫle sportaanbieders kunnen zich melden."
In Huizen groeit de doelgroep van 65-plussers van 8.800 naar 12.700 in 2040. Uit een kort onderzoek en de huidige praktijk blijkt dat inactiviteit ook in Huizen een steeds groter probleem aan het worden is. "De term 'inactief' wordt gebruikt als iemand geen enkele dag in de week voldoet aan de norm voor bewegen. Landelijk is 5 procent inactief. In sommige wijken in Huizen is dit al 13.1 procent en dat is stijgende. Best zorgwekkend dus." De meeste inactiviteit is te vinden in de wijk Zuider Eng en Stad en Lande. Hier zal het project zich dus op focussen. "De Sportimpulssubsidie is bedoeld om dingen in gang te zetten, maar straks moeten de verenigingen en sportscholen dit zelf kunnen uitvoeren en bekostigen." Doel is om ouderen die nu in een isolement leven door middel van het sporten ook weer mee te laten doen in de maatschappij. "Niemand hoeft straks in Huizen nog inactief te zijn." Er is subsidie verstrekt voor twee jaar en er zal gewerkt worden met het door het NOC*NSF ontwikkelde programma 'Seniorensport'.
"Ouderen worden via het netwerk van Versa Welzijn, de fittest van de gemeente Huizen en verwijzingen van zorgpartners uitgenodigd om deel te nemen aan kennismakingslessen bij de verenigingen. Daar volgen zij een 12 weken durend programma om hierna lid te kunnen worden. Zij kunnen tijdens dit programma tegen een zeer gereduceerd tarief en onder begeleiding wennen aan de sport, en het bewegen in algemene zin. Om een goede begeleiding te realiseren worden op de vereniging vrijwilligers opgeleid om het programma voort te zetten. Ons doel is om ten minste 300 inactieve ouderen weer in beweging krijgen."