De burgemeester en de 100-jarige voerden een geanimeerd gesprek.
De burgemeester en de 100-jarige voerden een geanimeerd gesprek. Foto: Bob Awick

Burgemeester bezoekt 100-jarige 'Fred' Kerklingh

HUIZEN 'Fred' - kort voor Frederica - Kerklingh werd 3 juli een eeuw oud en werd vorige week door de burgemeester bezocht. Hij kwam haar namens de gemeente feliciteren.

"Ik mocht kiezen tussen bloemen of een fruitmand. Bloemen zijn met dit warme weer snel weg, dus koos ik voor de fruitmand. Liever had ik taart gehad", zegt de honderdjarige lachend. Het blijkt dat zoetigheid toch wel haar zonde is op eetgebied. Ze drinkt nauwelijks en eet weinig vlees. "Dat vind ik niet lekker, behalve een gehaktbal." Ook soepen lust ze graag. "De kaassoep hier is heel erg lekker", laat ze glunderend weten.
In haar leven is ze twee keer getrouwd geweest. Eerst met schoenmaker Schipper uit Amsterdam. Hij had een zaak in de Watergraafsmeer. Fred werkte in de fournituren, maar ook in de zaak van haar man. "Ook toen ik kleine kinderen had. Die nam ik mee. Ik kan me nog herinneren dat ik een kleine aan het verschonen was en er een klant binnenkwam." Haar man vond het prachtig om te kunnen zeggen dat ze in het Gooi woonden, dus op een gegeven moment verhuisden ze naar Huizen. Na het overlijden van haar man ging Fred uiteindelijk in De Marke-De Meenthoek wonen. Daar kreeg ze 'kennis' aan medebewoner de heer Van Rossum. Het was 'not done' om niet met hem te trouwen en te gaan samenwonen. Daarom trad ze nogmaals in het huwelijk. Zelf had ze al vijf kinderen gekregen en met haar tweede huwelijk kwamen er nog eens elf bij. Inmiddels zijn er ook al 27 kleinkinderen. Met haar familie vierde ze op de dag van haar verjaardag al feest.

Spelletjes

Het klaverjassen op die dag sloeg ze niet over. Ze houdt namelijk erg van spelletjes. "Ik speel nu ook spelletjes op de computer. Dat is verslavend", bekent ze. "Daardoor ga ik soms laat naar bed." Met het mooie weer komt ze ook graag buiten. Het liefst maakt ze dan ook een praatje met haar medebewoners. "Maar die zitten vaak net als kippen op een rijtje met hun ogen dicht in de zon. Dat is toch niet gezellig." Op haar honderdste heeft ze geen wensen meer. Haar kinderen zijn het mooiste dat ze in het leven heeft. Een geheim heeft ze ook niet om zo oud te worden. Het zit in haar genen. Haar moeder haalde op drie maanden na net de honderd niet en haar vader werd negentig.
Het bezoek van de burgemeester vond ze meevallen. "Hij praat ook lekker, dat helpt wel", aldus Fred. Ze wist van tevoren zelf niet zo goed wat ze moest zeggen, maar het werd uiteindelijk een heel geanimeerd gesprek.