Ook een helikopter oefende mee.
Ook een helikopter oefende mee. Foto: Bob Awick

Grote oefening met hulpdiensten op het water van Eemmeer

HUIZEN De hulpdiensten hebben zaterdagochtend een grote oefening gehouden op het Eemmeer bij het eiland Dode Hond in Blaricum. KNRM Huizen-Blaricum deed hier ook aan mee. De oefening werd gehouden om de Samenwerkingsregeling IJsselmeergebied (SAMIJ) te trainen. De SAMIJ-regeling is het rampenplan voor het water binnen het gehele IJsselmeergebied.

In het scenario was een binnenvaartschip, met aan boord een kamp van de scouting, in aanvaring gekomen met een motorjacht. Ook een bunkerschip raakte bij de aanvaring beschadigd. Gevolg was een groot aantal gewonden en een flinke olielekkage.

Bekneld

Vier reddingboten van de KNRM uit Blaricum en Huizen waren als eerste ter plaatse gegaan en voerden een snelle verkenning uit. Daarna werd met behulp van ambulance, brandweer, politie en Rijkswaterstaat hulp geboden aan de slachtoffers en zorggedragen voor een snelle afvoer. De slachtoffers lagen in een vier meter diep ruim, waardoor een specialistisch hoogtereddingsteam van de brandweer noodzakelijk was om hen hieruit te krijgen. Een aantal slachtoffers zat bekneld onder een metalen stellage en moest bevrijd worden.
Een Search and Rescue-helikopter van de Kustwacht werd ingezet om slachtoffers snel te kunnen vervoeren naar de waldiensten en een politiehelikopter voor het maken van overzichtsbeelden. Uiteindelijk werden 31 slachtoffers 'gered'.
Op de Randmeren komen de grenzen van gemeenten, provincies en veiligheidsregio's op veel plekken samen zonder dat ze zichtbaar zijn; het is daarom belangrijk communicatie en afstemming van het rampenplan goed te oefenen zodat bij een echte calamiteit de communicatie optimaal verloopt.