Hoe stil of druk zal het hier zondag zijn als diverse winkels open zijn?
Hoe stil of druk zal het hier zondag zijn als diverse winkels open zijn? Foto: Bob Awick

Historisch moment Huizen: winkels mogen zondag open

Een meerderheid tekende zich al af voor het voorstel om de winkels op zondag open te laten gaan. Het besluit viel afgelopen donderdag.

HUIZEN "Een historisch moment voor de gemeente Huizen", zo vonden enkele raadsleden donderdag het besluit om de winkels op zondag van 12.00 tot 18.00 uur open te laten gaan. Toch was niet iedereen blij. ChristenUnie en SGP stemden tegen. Zij houden vast aan de zondagsrust.

Kort voor half tien 's avonds viel uiteindelijk het besluit. De initiatiefnemer van de petitie voor een koopzondag, Alan von Michaelis, maakte dat net niet meer mee. Als belangstellende had hij net buiten de raadzaal de discussie gevolgd, blij dat het nu eindelijk zou gaan gebeuren. Hij moest weg in verband met andere verplichtingen.

Aangezien het voorstel om de winkels op zondag te openen al bevochten was bij de vorming van de coalitie, tekende een meerderheid zich ruim voordat het besluit uiteindelijk werd genomen al duidelijk af. Niemand verwachtte dan ook dat er donderdag nog iets aan het besluit zou veranderen.

Toch gooiden de ChristenUnie en SGP de handdoek niet in de ring. Met alles dat zij in zich hadden probeerden zij de raad nog over te halen om de openstelling uit te stellen en eerst eens te kijken welke winkels er open wilden en hoe vaak dan wel. Hiervoor dienden de partijen nog een voorstel in. Uiteindelijk bleken alleen de twee indienende partijen dit te ondersteunen. Rob Bource had de voorstanders ook niet kunnen overtuigen met de 770 handtekeningen die zijn petitie 'Stop 52 koopzondagen in Huizen' in anderhalve week tijd kreeg.

De voorstanders gaven aan dat het voorstel niemand dwingt om open te gaan en hun alleen de gelegenheid biedt om dat te doen. De zorg werd door voor- en tegenstanders uitgesproken dat dit dan ook niet in de toekomst mag gebeuren door dit af te dwingen in huurcontracten. Iets waar de gemeente op zich niets mee kan, maar de raad hoopt dat er toch een oogje in het zeil wordt gehouden.

Ook de bevoorrading werd veelvuldig benoemd. Deze moet in verband met de zondagsrust ook tussen 12.00 en 18.00 uur plaatsvinden. Hier zal scherp op worden toegezien, aldus het college. De gewenste evaluatie van GroenLinks werd wederom weggewuifd door de wethouder. Als het nodig is, dan komt het onderwerp weer aan bod. Daar hoef je dan ook geen jaar op te wachten.

Wie gaat open?

Dan blijft nog de grote vraag: Wie gaat er komende zondag al open? Het Nieuwsblad voor Huizen had hier al bij diverse winkeliers naar gevraagd en zet ze nog even op rijtje:

Supermarkten: Plus, AH Oostermeent, AH Lindenlaan, Boni, SuperCOOP, Lidl.
Bouwmarkten van 12.00 tot 17.00 uur: Praxis en Karwei,
drogisterijen Etos en Kruidvat in beide winkelcentra.

Een boodschap halen kan dus vanaf komende zondag. Echt een dagje winkelen nog niet.