Landschapsfotograaf Frans Lemmens legde een oud bos in het Spanderswoud op deze manier vast.
Landschapsfotograaf Frans Lemmens legde een oud bos in het Spanderswoud op deze manier vast. Foto: Frans Lemmens

Oude bossen dateren van 1650, toen de eerste parkbossen werden aangelegd

Negen landschappen worden getoond in de tentoonstelling 'Groen Gooi' in het Huizer Museum. Wekelijks lichten we er een uit. Deze keer de oude bossen.

HUIZEN De tentoonstelling Groen Gooi is tot en met 30 september te zien in het Huizer Museum aan de Achterbaan 82. De tentoonstelling maakt deel uit van het Erfgoedfestival Groen in Gooi & Vecht. De tentoonstelling belicht op verschillende manieren de negen landschappen die onze regio rijk is. In een serie verhalen vertellen we daar meer over. Deze week staan de oude bossen centraal.

In de oude bossen hamert de specht en schijnt de lage voorjaarszon door het tere groen van de oude beukenlanen.
Met dank aan onze voorouders die al vanaf 1650 parkbossen begonnen aan te leggen op hun buitenplaatsen in 's-Graveland en tussen Naarden en Huizen.

Kaal landschap

Dat waren toen nieuwe bossen in een kaal landschap, want het oude Gooierbos was in 1600 helemaal verdwenen. Het Gooise oerbos is gekapt voor de uitbreiding van heide en engen; er moest geleefd en gegeten worden.

Parkbossen

Parkbossen werden aangelegd om mee te pronken. Zichtlijnen vanaf het landhuis, eeuwenoude lanen, vijvertjes om bij te mijmeren, heuveltjes met een uitzichtpunt, een ijskelder en een theekoepel, het is er allemaal nog steeds. Een hotspot voor natuurliefhebbers en wandelaars.
Het Spanderswoud, aangelegd na 1850, is het eerste Nederlandse bos waar werd gekozen voor natuurlijk bosbeheer met organische verjonging; in een natuurlijk bos ligt veel dood hout, bron voor nieuw leven.
Hier mogen ook naaldbomen oud worden en vergaan tot spechtenboom.

Zichtlijnen vanaf het landhuis, eeuwenoude lanen en een theekoepel

Liedje

Bij elk landschap dat in de tentoonstelling wordt toegelicht, heeft Ernst van der Sloot een liedje gemaakt. Wekelijks zetten we dit verhaal in de krant online met zijn liedje. In het lied 'Oude Bomen' van Ernst van der Sloot bezingen de bomen alle ontwikkelingen die ze mee hebben gemaakt in het Gooi.
Van der Sloot is geboren in Hilversum en heeft op diverse plekken in het Gooi gewoond. Hij is actief als componist/muzikant en schrijft vanuit een conceptuele visie. Voor Groen Gooi heeft hij liedjes geschreven vanuit de gedachte dat de landschappen zelf hun geschiedenis vertellen. Elke lied heeft een diepere betekenis die gaat over het denken en doen van de mens. Die dubbele betekenis is kenmerkend voor zijn werk. De liedjes zullen ook op een cd worden uitgebracht.

Meer informatie over de tentoonstelling is te vinden op HuizerMuseum.nl.