Afbeelding
Foto: Carin van den Berg

Coalitie reserveert alvast geld voor plannen bij voorjaarsnota

De coalitie heeft zich alvast verzekerd van een bedrag van € 1.094.062,- om haar plannen te kunnen uitvoeren. Dit geld was over in 2017.

HUIZEN De gemeenteraad heeft afgelopen donderdag een zogeheten financiële raadsvergadering gehouden. Hier werden de jaarrekening en de voorjaarsnota besproken en aangenomen. De voorjaarsnota is onderdeel van de jaarlijkse budgetcyclus van de gemeente en is het eerste moment om de begroting van 2018 bij te stellen als dit nodig is. Ook de wensen voor nieuw beleid voor 2019 werden besproken. Eigenlijk is er nergens geld voor, alleen voor het voortzetten van het project buurtsportcoaches is van 2019 tot en met 2021 geld gevonden.

In de voorlopige begroting voor 2019, die ook ter kennisgeving werd aangenomen, is het coalitieprogramma nog niet verwerkt. Daarom dienden de coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en PvdA een voorstel in om het geld dat in 2017 over was, een bedrag van € 1.094.062,-, opzij te zetten om de plannen uit het coalitieakkoord te kunnen uitvoeren. Dit voorstel werd door de meerderheid van de raad aangenomen.

Tijdens de raadsvergadering werden ook diverse voorstellen ingediend. Onder andere een van de coalitiepartijen en Leefbaar Huizen om bij de behandeling van de begroting 2019 en meerjarenraming 2020-2022 een overzicht te verstrekken van de prioriteiten in het coalitieprogramma en voor de wensen van nieuw beleid. Bovendien moeten de financiële effecten hiervan in beeld worden gebracht, zodat door de raad dan kan worden afgewogen of er inderdaad geld voor is. Het voorstel werd met een grote meerderheid aangenomen.

Een voorstel van ChristenUnie, GroenLinks, SGP en Dorpsbelangen Huizen om een onderzoek te laten uitvoeren door een ecoloog naar het insectenbestand in Huizen, kreeg alleen de stemmen van deze partijen en haalde het dus niet.

Het sympathieke voorstel van ChristenUnie en GroenLinks voor meer jeugdparticipatie, met onder andere het instellen van een kinderraad en/of kinderburgemeester, werd door de partijen uiteindelijk ingetrokken en niet in stemming gebracht. Met een mooi filmpje met de 10-jarige Isaac Dekkers, die zich wel wil opwerpen als kandidaat voor de eerste kinderburgemeester, wilden zij de gemeenteraad overhalen om hiermee in te stemmen. Wethouder Maarten Hoelscher gaf aan dat hij de participatie van jeugd wil meenemen in de participatie van alle inwoners. Hij vroeg om hem even de tijd daarvoor te geven. De 10-jarige Isaac lag toen dit besluit werd genomen allang op bed, maar had wel eerder op de avond mee zitten luisteren naar wat er allemaal in de raadzaal gebeurde.

Een vierde voorstel over 'invasieve exoten', planten die zich buiten hun oorspronkelijke verspreidingsgebied hebben gevestigd en door hun aanwezigheid of door de groei van hun populaties een bedreiging vormen van inheemse soorten, werd uiteindelijk niet in stemming gebracht. Hier was wel een hele discussie over. De Reuzenbereklauw en Japanse Duizendknoop zijn de planten waar het om gaat. In het voorstel wilden ChristenUnie, Dorpsbelangen Huizen, SGP en GroenLinks dat de wethouder in de begroting van 2019 en verder de gevraagde 75.000 euro zou opnemen. Dit was het bedrag dat als wens voor nieuw beleid genoemd werd. Wethouder Marlous Verbeek gaf aan druk met het beleid bezig te zijn. De aanpak van bijvoorbeeld de Reuzenbereklauw is namelijk verplicht. Ze wil eerst onderzoeken om hoeveel plekken het gaat en hoeveel geld het gaat kosten en gaf aan om daar bij de begroting op terug te komen als het nodig is. Daarom trokken de indienende partijen het voorstel uiteindelijk in.

Discussie over bestrijden Reuzenbereklauw en Japanse Duizendknoop