Speciaal voor de vakantie nam buurtsportcoach Mike kinderen mee naar het veldje naast de school in plaats van op het plein te sporten.
Speciaal voor de vakantie nam buurtsportcoach Mike kinderen mee naar het veldje naast de school in plaats van op het plein te sporten. Foto: Bob Awick

Duizenden basisschoolleerlingen doen aan pleinsport met buurtsportcoaches

Buurtsportcoaches begeleiden pleinsport op bassisscholen. Duizenden leerlingen bewegen zo spelenderwijs meer op het schoolplein.

HUIZEN Deze zomer hebben we een serie artikelen in het Nieuwsblad voor Huizen over de buurtsportcoaches en wat zij zoal doen. Deze keer gaat het over pleinsport, waar duizenden basisschoolleerlingen te maken krijgen met sporten op het schoolplein onder leiding van een buurtsportcoach.

De vakantie is net begonnen, maar tot afgelopen vrijdag stond buurtsportcoach Mike Voet nog op het schoolplein van de Kamperfoelieschool aan de Delta. Het is een van de scholen waar hij 2x per week vanaf groep 3 pleinsport geeft. Als opleiding heeft hij Sport & Bewegen gedaan. "Elk half uur krijg ik een andere groep", vertelt hij. In plaats van dat de kinderen in hun pauze zelf iets gaan doen op het schoolplein, begeleidt Mike ze om met sport en spel lekker te bewegen.

"Vaak gebruik ik weinig materiaal. Zo kunnen de kinderen zelf ook makkelijk een spel spelen als ze thuis zijn of als ze zelf op het schoolplein mogen spelen", legt hij uit. Hij heeft verschillende spellen die hij met de leerlingen kan doen naast bijvoorbeeld voetbal, korfbal of tikkertje. "Bijvoorbeeld James Bond-trefbal. Dan worden de leerlingen in twee groepen verdeeld. Elk team heeft een James Bond en een verklikker. Wie geraakt wordt, moet buiten het veld van de tegenpartij gaan staan en mag daar de bal gooien. Wordt daar een tegenstander geraakt, dan mogen ze weer terug. Het doel is om te raden wie de James Bond is, die kan niet afgegooid worden. Wordt de verklikker geraakt, dan moet deze vertellen wie de James Bond is."
Door het spel bewegen de kinderen ongemerkt behoorlijk, wat natuurlijk goed is voor hun gezondheid. Ze zijn over het algemeen meer in beweging dan normaal in hun pauze. "Ik doe dit nu 2,5 jaar en ik merk dat de kinderen nog steeds enthousiast zijn. Ik vind het hartstikke leuk om te doen. Doel is dat ze meer variatie krijgen in het buiten bewegen. Ik krijg van de scholen teruggekoppeld dat dit ook werkt. In de pauzes waar ik er niet bij ben, kiezen ze ook vaak voor spellen die ik met ze doe."
Dat enthousiasme straalt ook wel af van de kinderen van groep 7 die op dat moment James Bond-trefbal spelen. Er is er geen een die niet zijn best doet. Fabian van groep 7: "Ik heb twee keer per week sport van buurtsportcoach Mike. We krijgen meestal balsporten, maar ook niet te veel dat het verveelt. Soms krijgen we ook spellen die hij bedacht heeft, zoals politie-boefje, waarbij je pionnen moet pakken of verdedigen. Meestal doet hij twee activiteiten. Dat hij dat doet, vind ik goed, want als je het ene niet leuk vindt, dan vind je het ander misschien wel leuk." Noƫlle, ook uit groep 7: "Als de kinderen soms niet kunnen of willen sporten, is er altijd nog een spel vrij dat ze wel kunnen of willen doen. Dus de kinderen vermaken zich altijd."

Succesmomenten

Juf Anita Verkerk van groep 6/7 van de school: "Je merkt dat de leerlingen door het sporten met de buurtsportcoach zelf erg actief worden. Ze zijn ook echt gemotiveerd om zelf dan andere dingen te doen op het schoolplein als hij er niet is. De variatie is ook erg leuk. Zo krijgen alle leerlingen de kans om ergens in uit te blinken en krijgen zij hun eigen succesmomenten. Het is dus ook veel meer dan alleen maar meer bewegen. Ze leren ook met elkaar samen te werken, soms ook op een strategische manier. De groepen veranderen ook steeds van samenstelling, dus leerlingen moeten ook met veel verschillende mensen samenwerken. Je ziet ook dat de leerlingen heel sportief zijn. Ze hechten heel erg aan eerlijk spel en dat iedereen gelijk wordt behandeld."
Ze vertelt ook dat de school graag een gezonde leefstijl wil bevorderen, vandaar ook dat ze aan pleinsport doen met de inzet van buurtsportcoaches. "We willen ook leerlingen stimuleren om gezond te eten, zoals fruit en brood. We hebben daarom ook meegedaan aan het schoolfruitproject."