Wethouder Maarten Hoelscher in Sijsjesberg, dat binnenkort wellicht rookvrij wordt.
Wethouder Maarten Hoelscher in Sijsjesberg, dat binnenkort wellicht rookvrij wordt. Foto: Bob Awick

Hoelscher: 'Rookvrij beleid komt in breder plan jongeren en gezondheid'

Marian van den Berge maakte zich vorige week hard voor het niet meer roken bij kinderen in de buurt. Volgens wethouder Maarten Hoelscher loopt ze iets te hard van stapel.

HUIZEN Wethouder Maarten Hoelscher, onder andere verantwoordelijk voor jongeren en gezondheid, wil graag reageren op het verhaal van Marian van den Berge van vorige week over het niet roken op plekken waar kinderen komen. "Goed dat raadsleden zo enthousiast zijn, maar we hebben nog een paar maanden nodig om het beleid goed voor te bereiden. Met alleen bordjes 'rookvrij' ophangen, ben je er niet", zegt hij.

Huizen is een van de gemeenten die een paar weken geleden het convenant voor een rookvrije generatie ondertekende. "Dat wordt regionaal door de GGD geleid, maar ik wil ook een lokale aanpak. Deze wordt breder dan alleen rookvrij opgroeien. Het gaat ook over alcoholgebruik, gezond gewicht, seksuele gezondheid en dat soort dingen. In het najaar ligt dat plan bij de gemeenteraad. Misschien dat we daarvoor al een presentatie over de rookvrije generatie laten geven door de GGD, zodat de raadsleden aan kunnen geven wat zij daarin willen hebben. Dan hebben wij vervolgens een breed gedragen plan", vertelt de wethouder.

Draagvlak

Hij vindt draagvlak onder de inwoners essentieel. "Zo'n 90 procent van de mensen, rokers en niet-rokers, beseft dat roken in de omgeving van kinderen niet kan. Bij een evenement als de Samenloop voor Hoop in Huizen werd het terrein van s.v. Huizen ook 24 uur rookvrij verklaard. Dat was geen probleem. Het moet dus zeker kunnen in de toekomst. Doel is om kinderen die vanaf 2019 worden geboren rookvrij te laten opgroeien en dat zullen we als onderdeel meenemen in ons plan. Op dit moment starten jaarlijks 500 jongeren in de regio met roken, daarvan blijven er 250 roken. Uit onderzoek blijkt dat zij gemiddeld tien jaar korter leven. Daar moeten we iets aan doen."
De wethouder vindt het daarbij ook belangrijk dat partners betrokken worden bij het beleid op het gebied van jeugd en gezondheid.

Sportverenigingen

"Bijvoorbeeld sportverenigingen. Die moeten wat mij betreft in de toekomst ook rookvrij worden, maar ook moeten zij op het alcoholbeleid letten. Een deel daarvan is wettelijk vastgelegd en daar moeten we uiteraard op handhaven. We vragen steeds meer van verenigingen en hun vrijwilligers, vandaar ook dat hun betrokkenheid belangrijk is en dat we een totaalplan maken, waarin meteen het hele gezondheidsbeleid is meegenomen."

'Dat is echt te kort door de bocht. Er moet meer omheen gebeuren'

Sijsjesberg

Tijdens de laatste gemeenteraadsvergadering werd ook al gesproken over het rookvrij maken van zwembad Sijsjesberg. "Daarin werd uitgesproken dat ik daar dan maar meteen een bordje met rookvrij moest neerzetten. Dat is echt te kort door de bocht. Er moet meer omheen gebeuren. Het publiek moet worden ingelicht, personeel moet worden geïnstrueerd. Ik weet nog dat roken verboden werd in vliegtuigen in mijn vliegperiode. Ik heb toen heel wat onbegrip en agressie gezien. Daar moet je mee leren omgaan. Eigenlijk moet je dat voorkomen en daarom is het ook belangrijk dat er draagvlak is onder de bezoekers en dat zij weten waarom we dat doen."
Op de vraag of er dan wellicht ook een plek voor rokers komt bij het openluchtzwembad laat de wethouder weten niet van halfslachtige maatregelen te houden. "Kijk naar wat er in de horeca is gebeurd. Daar kwamen ook rookruimtes en die zijn nu weer door de rechter verboden. Dat soort maatregelen kosten veel geld. Beter is het om duidelijk te zijn, zodat mensen weten waar ze aan toe zijn."