Janine van der Hulst-Veerman bij haar bijzondere plekje: de oude pier.
Janine van der Hulst-Veerman bij haar bijzondere plekje: de oude pier. Foto: Bob Awick

'Als kind wandelde ik daar 's zondags met mijn vader naartoe, vanaf huis'

HUIZEN "Mijn bijzondere plekje in Huizen is de Oude Pier, waarvan er nog wat restanten over zijn en waar aan het eind de rode vuurtoren staat. Deze pier vertelt eigenlijk mijn levensverhaal", laat Janine van der Hulst-Veerman weten.

"Als kind wandelde ik daar 's zondags met mijn vader naar toe. Vanaf huis, ik woonde in de Zenderwijk, was dat een aardige tippel. Als ik daaraan terugdenk, begrijp ik nu hoe gek mijn vader op deze omgeving was. Hoe gek hij was op de botters, het water en de geschiedenis die Huizen rijk is. "

Seizoenen

"Ik zag de pier in verschillende seizoenen. In de winter met sneeuw en ijs en in het voorjaar de eenden die met hun kuikens langs de pier zwommen. 's Zomers als het er stikte van de muggen en in de herfst als de tussen de basaltblokken omhooggeschoten struiken hun geelgouden blad lieten zien."

Spannend

"Eens liep ik 's winters vanaf het Surfstrand achter mijn vader aan over het ijs naar de pier. Dat was best spannend. Het ijs was nog niet zo dik en mijn vader zei dat ik een paar meter achter hem moest blijven. Ik vertrouwde mijn vader en deed wat hij vroeg, hoewel het ijs vervaarlijk onder mijn voeten kraakte en de scheuren erin schoten. Op het bevroren strand stonden mensen te zwaaien naar ons en ze riepen dat we terug moesten komen. Mijn vader negeerde ze. Hij kon erg goed schaatsen en deed dat altijd op natuurijs, misschien was het daarom dat hij het ijs wel vertrouwde? We kwamen veilig bij de pier aan."
"Toen ik in de zomer van 1989 verkering kreeg met mijn man, wandelde ik regelmatig met hem de pier op. We genoten van de zonsondergangen. Pierewaaien noemden ze dat op zijn Huizers. Later liepen we daar met onze kinderen en ook zij genoten van dit mooie stukje natuur. De nieuwe pier was er toen inmiddels. Voor hen trok 'de zwarte boot' natuurlijk. Even draaien aan het stuurwiel. Net echt!"

'Als ik nu de pier op ga, ga ik niet zonder mijn iPhone voor foto's'

Rafblauwe water

"Als ik nu de pier op ga, ga ik niet zonder mijn iPhone zodat ik foto's kan nemen van het rafblauwe water, de nieuwe pier, de botters en de zeilboten die voorbij varen. En geniet ik zowel van het uitzicht richting het Nautisch Kwartier als richting het Surfstrand. Op de terugweg loop of fiets ik voorzichtig over het stukje Oude Pier met de vele barsten en scheuren terug en kom dan voorbij de jachthaven met de mooie weerspiegelingen en waar konijntjes snel tussen de struiken schieten."

Herinneringen

"Al met al vind ik de omgeving van de Oude Pier een mooi stukje natuur met bijzondere herinneringen en daarom is het mijn bijzondere plekje."