Mamma Jessica en buurtsportcoach Ivo Hougardy helpen Joep bij een van de hindernissen van de speciale Peuterbootcamp van de Speel-o-theek.
Mamma Jessica en buurtsportcoach Ivo Hougardy helpen Joep bij een van de hindernissen van de speciale Peuterbootcamp van de Speel-o-theek. Foto: Carin van den Berg

Peuterbootcamp is een stuk stoerder dan peutergym en lekker buiten

Ivo Hougardy schreef als buurtsportcoach zelf een programma voor een Peuterbootcamp. Lekker spelenderwijs buiten bewegen.

HUIZEN Deze zomer hebben we een serie artikelen in het Nieuwsblad voor Huizen over de buurtsportcoaches en wat zij zoal doen. Buurtsportcoach Ivo Hougardy geeft onder andere een Peuterbootcamp aan jonge kinderen van tussen de 2 en 4 jaar. Hij is werkzaam bij Montris Kinderopvang en omdat zijn werkgever het belangrijk vindt om maatschappelijk betrokken te zijn, krijgt hij de gelegenheid om 12 uur per week als buurtsportcoach dingen buiten de buitenschoolse opvang (BSO) te doen.

"Ik coördineer als buurtsportcoach projecten, zoals bijvoorbeeld de vakantieactiviteiten van de buurtsportcoaches met Rubin Vos, maar ook ben ik bezig met de website en communicatie. Daarnaast sta ik zelf voor de groep. De Peuterbootcamp is een programma dat ik zelf geschreven heb. Het is stoerder als peutergym en ook lekker buiten. Het lijkt echt op een bootcamp, maar dan met hele jonge kinderen", vertelt hij enthousiast. Ivo vindt het belangrijk dat kinderen al jong bewegen. "Jong geleerd is echt oud gedaan. Daarnaast leren ze ook een aantal sociale omgangsvormen. Zoals luisteren, zich aan regels houden en samenwerken."

Buiten

Het programma gaat volgens een vast patroon. Het begint met een liedje. Daarna gaan de peuters echt over een parcours een grote heuvel op. "Ze moeten over rotsen klimmen, door tunnels heen, over boomstammen en door touwen heen die er als een soort spinnenweb hangen. Boven doen we een spel. We gooien met een dobbelsteen. Zo leren ze tellen of kleuren herkennen. Ze leren rollen, kruipen, hun evenwicht bewaren en dat vallen oké is. Zeker buiten in het bos waar we de bootcamp doen. Dan vallen ze minder hard en is het minder eng. Soms staan ze dan minuten naar hun vieze handen te turen, omdat ze niet goed weten wat ze moeten doen. Het is de leeftijd dat ze dingen ontdekken en vooral door te voelen. Het is prachtig om te zien. Als het regent gaat onze bootcamp ook gewoon door. Er is niets mis mee om een beetje vies te worden."
De vaste opbouw van de les is heel belangrijk voor de kinderen. "Ze moeten er eerst ook wel aan wennen. De eerste keer doen ze nog niet aan alles mee. Dat is niet erg. Het moet 'kindvolgend' zijn zoals we dat noemen. Het kind geeft aan waar het aan toe is. De rol van ouders is dan dat het toch een beetje vertrouwd is voor de kinderen. Het helpt als ouders actief meedoen, maar belangrijker is het dat ze leren naar hun kind te kijken. Als het goed gaat, gaat het goed en dan laat je het lekker gaan. Anders help je het een beetje."

Jessica en Joep

Een van de ouders die regelmatig de Peuterbootcamp bezoekt is Jessica met haar zoon Joep van bijna 3 jaar oud. "Via vrienden had ik gehoord van de Peuterbootcamp. Mijn zoon is nogal beweeglijk, dus het leek me echt iets voor hem. We zijn nu een aantal keer geweest en je merkt echt dat hij daarna zijn energie kwijt is en een stuk rustiger is." Vooral dat de bootcamp buiten is, vindt Jessica superleuk. "Ik of mijn man gaan ook altijd mee. Dat is zeker in het begin wel belangrijk. De eerste keer moest Joep ook echt de kat uit de boom kijken. Het vaste liedje en dansje dat er meestal gedaan wordt, deed hij de eerste keer echt niet mee. Nu inmiddels wel. Hij vindt het hartstikke leuk." Normaliter is de bootkamp bij het bos achter Kinderdagverblijf De Wipneus aan de Crailoseweg, maar voor deze gelegenheid is ze met Joep naar het plein voor de bibliotheek gekomen. Daar is namelijk een speciale Peuterbootcamp van de Speel-o-theek om de vakantie in te luiden. Het is iets anders van opzet, maar dat maakt Joep niet uit. Hij leeft zich lekker uit samen met de andere peuters."

'Jong geleerd is oud gedaan. Daarnaast leren ze ook andere dingen'

Meer informatie over onder andere de Peuterbootcamp is te vinden op de Facebookpagina Bikkels - Buurtsportcoach Huizen.