De brand aan de Kerkstraat was al gauw uitslaand.
De brand aan de Kerkstraat was al gauw uitslaand. Foto: Bob Awick

Brand verwoest winkels Kerkstraat

HUIZEN Een grote brand aan de Kerkstraat heeft maandagavond drie winkels verwoest. Het gaat om Friethuis 't Ouwe Dorp, Romy Fashion en Sonia Bloemen.

"Ik zat op het achterplaatsje en rook een brandlucht", vertelt Laura Jepkers van Romy Fashion. "Vervolgens ben ik naar voren gelopen, maar daar rook ik niets. Ik liep weer terug en achter rook het sterk naar brand. Daarna ben ik naar de buren van het Friethuis gerend en heb geroepen dat ze moesten kijken of er brand was." Toen we de trap opliepen en daar de deur open deden stond het al helemaal blauw en hebben we meteen de brandweer gebeld. De vlammen sloegen daarna al heel snel uit het dak. Een aantal mensen van Beau Geste hebben bij mij nog geholpen om wat kleding uit de winkel te halen, maar op een gegeven moment stond het daar ook blauw en heb ik gezegd dat ze er mee moesten stoppen."
Na de eerste melding van de brand rond 17.00 uur snelde de brandweer naar het adres. Al snel bleek de brand uit te slaan en kwamen er steeds meer brandweermensen om de schade zoveel mogelijk binnen de perken te houden. Op het Oude Raadhuisplein werd overlegd tussen brandweer, politie, ambulance en gemeente over de ontstane situatie. Uiteindelijk werd zelfs het centrum afgesloten en de toegangswegen er naartoe om de hulpdiensten de ruimte te geven hun werk te doen. Ook werd een NL Alert uitgegeven om inwoners op de hoogte te stellen. Burgemeester Sicko Heldoorn kwam zelf poolshoogte nemen. "Iets wat een burgemeester ook hoort te doen", aldus Marleen en Jady Snel die aan de andere kant van het Friethuis wonen. "Wij zaten hier lekker in de tuin en hadden in de eerste instantie niets in de gaten", vertelt Jady. "Ineens hoorde ik de buurman luid 'buurman' roepen. "Ik vroeg wat er was en hij zei dat er brand was." Marleen rende nog snel naar boven om de ramen dicht te doen. "Daarna zijn we op straat gaan zitten. Ik zag een brandweerman met een slang op de garage staan tussen ons huis en het Friethuis. Ik dacht 'dat is kat in het bakkie', dat komt goed. Ik had er vertrouwen in. Ik wil de brandweer echt een heel groot compliment geven. Ze waren er snel, er kwamen ook al snel veel meer brandweerwagens en ze hebben hun stinkende best gedaan om te redden wat er te redden was. Ook ons huis is nat gehouden en daarom staat dat er nog." De brandweer kon rond 21.00 uur het sein meester geven, maar is nog tot 1.30 uur 's nachts bezig geweest met nablussen. Een paar uur later, rond 5.30 uur vlamde er weer wat op en moest de brandweer weer komen.
Onderzoek naar de brand was dinsdag al afgerond. De forensische recherche van de politie concludeerde dat er geen sprake was van brandstichting. Het onderzoek van de brandweer leverde alleen de plek op waar de brand was ontstaan. Bij trap van de snackbar. "Omdat er meer dan 40 centimeter puin ligt, is een precieze oorzaak niet meer te achterhalen. Ook wij hebben dus het onderzoek afgesloten", meldde een woordvoerder van de brandweer.

2/3