De vlammen sloegen al heel snel uit het dak, nadat de brand gemeld was.
De vlammen sloegen al heel snel uit het dak, nadat de brand gemeld was. Foto's: Bob Awick

Pand Kerkstraat moet gestut of gesloopt worden na brand

Een dag na de brand aan de Kerkstraat is dat het gesprek op straat. Mensen lopen langs en er worden heel veel foto's gemaakt. Mensen spreken elkaar aan en er ontstaan overal groepjes die een gesprek voeren. De schok is groot. Een oud stukje Huizen is afgebrand. Een medewerkster van Sonia Bloemen wordt het even te veel. Ze zit op een stoel tegenover de winkel en tranen rollen over haar wangen.

HUIZEN Het is nog niet duidelijk wat er gaat gebeuren met het pand aan Kerkstraat 54, 56 en 58 dat maandag verwoest werd door brand. Een constructeur van de gemeente heeft laten weten dat het pand gestut moet worden of gesloopt. Het is nu aan de eigenaar en de verzekering om daar over te besluiten.

Laura Jepkers van Romy Fashion: "Ik heb gehoord dat het nog wel een jaar kan duren. Verder weet ik ook niets, maar dat is ook logisch. Het onderzoek is net afgerond. We zullen binnenkort wel om tafel gaan zitten om te bekijken wat er gaat gebeuren." De komende dagen verwacht ze bezig te zijn met de verzekering. "Het is vooral raar om nu niet aan het werk te zijn. Normaal werk ik zes dagen per week. Ik ben wel blij dat er geen mensen gewond zijn. Mijn blik richt ik op de toekomst."

Jady Snel en zijn vrouw Marleen hebben daags na de brand mensen van een schadebedrijf over de vloer die kijken wat er meteen moet gebeuren. Zo moeten de goten leeg gemaakt worden voor het gaat regen. Het hele huis stinkt nog naar de rook. "Dat zal ook nog wel even zo blijven, zolang het pand er staat en daar niets gebeurd. Stomen van kleding heeft nog geen zin", legt de medewerker van het bedrijf uit. Met speciale apparatuur gaan ze proberen de geur te neutraliseren. Marleen is blij dat ze weer in haar eigen bed kan slapen. "We mochten maandag niet naar huis en zijn bij onze zoon aan de Keucheniusstraat gaan eten en slapen." Ze krijgt het ineens een beetje te kwaad, nu bij haar doordringt dat ze de plek had kunnen kwijtraken waar ze al twintig jaar met veel plezier woont. "Wel heb ik gemerkt dat mensen heel lief zijn. We hebben nog nooit zoveel hulp aangeboden gekregen van wildvreemde mensen. Een bed, van alles. Hartverwarmend. Dat wil ik toch wel even kwijt. Je ziet dan toch dat er iets goeds op de wereld is. We worden door iedereen geholpen."

Met het warme weer was het afzien voor de brandweermensen.
Links het huis van Jady en Marleen.
De brandweer probeert zoveel mogelijk te redden.
Burgemeester Sicko Heldoorn (l) kwam ook poolshoogte nemen.