Van links naar rechts: Pieter Hogenbirk, Peter Kos en Tarek Zaouia voor De Krachtcentrale.
Van links naar rechts: Pieter Hogenbirk, Peter Kos en Tarek Zaouia voor De Krachtcentrale. Foto: Bob Awick

De Krachtcentrale gaat in september zonder toeters of bellen open

De Krachtcentrale opent medio september zijn deuren. Niet met toeters en bellen. Een groot feest wordt pas volgend jaar gegeven. 'Dan is alles echt af', aldus de heren.

HUIZEN De Krachtcentrale hoopt medio september open te gaan inclusief het gelijknamige café-restaurant van Tarek Zaouia. Niet met toeters en bellen, maar in alle rust. "Ergens in het voorjaar geven we wel een groot feest en vieren we de officiële opening", zegt Pieter Hogenbirk. "Er moet nog te veel gebeuren", vult Peter Kos hem aan. Op dit moment worden nog overal puntjes op de i gezet. Ook Tarek schuwt daarbij niet om zijn handen uit zijn mouwen te steken. De drie mannen vertellen hoe het er nu voor staat.

"Ik vind het heel spannend", zegt Peter Kos, eigenaar van De Krachtcentrale. "Je ligt met je hoofd op het hakblok, want je wilt het goed doen voor alle mensen die nu ook hierbij betrokken zijn." Hij doelt hiermee op onder andere de mensen die een certificaat kochten en het zo mogelijk maken De Krachtcentrale te realiseren. Het is een opmerkelijke uitspraak van de man die de bravoure had om samen met Pieter Hogenbirk het verwaarloosde gebouw te kopen om het op te knappen. Pieter: "Het verwachtingspatroon is heel hoog geworden. Ik ben er niet bang voor dat we het niet waar kunnen maken, maar je moet het nu wel laten zien."

Verhuizen

De kunstenaars die naast Peter en Pieter hun intrek zullen nemen in De Krachtcentrale zijn Jet Helsloot en Natalie Hoogeveen. Zij zijn allen met een uitverkoop begonnen bij het pop-up Kunstkantoor aan de Kerkstraat en verhuizen eind augustus al naar de Krachtcentrale.
Tarek hoopt half september de deuren van zijn restaurant te openen. Op de verdiepingen komen verder onder andere vormgever Danny Tupang, tekstschijver en coach Martin Heynen en Chananja de Kok te zitten. Chananja gaat er vergaderruimtes inrichten die gehuurd kunnen worden. In de kelder komt de gym, de 'clubruimte' voor feestjes, optredens en misschien wel filmavondjes en de muziekstudio van Arno van Nieuwenhuize.

Restaurant

Nieuwkomer Tarek start er zijn eigen eerste restaurant in Nederland. "Ik heb vroeger in Barcelona ook een eigen restaurant gehad. Daar ontmoette ik mijn vrouw Olga. Zij is Nederlandse en werkte in Spanje. Een paar jaar later zijn we naar Nederland gegaan en sindsdien heb ik in Nederland gewerkt. Als laatste bij café-restaurant Dauphine in Amsterdam." Hij speelde met het idee om zijn eigen zaak te openen en een vriendin appte hem over De Krachtcentrale. "Ik woon hier in Huizen, maar had er nog nooit van gehoord. Dus ben ik een keer gaan kijken. Toen ik voor het gebouw stond, dacht ik 'wat groot, ga ik dat wel redden'." Hij ging naar binnen en trof daar Peter aan. Peter: "Hij heeft een aantal pittige gesprekken met ons gehad, maar het klikte meteen vanaf het moment dat hij hier binnenstapte." Pieter: "Toen we vroegen naar de naam voor het restaurant zei hij bijvoorbeeld meteen 'De Krachtcentrale natuurlijk'. Ik dacht: 'Kijk, dat is iemand die het begrijpt.' Uiteindelijk moet het hele concept bij elkaar passen." Peter: "Je moet elkaar versterken en met Tarek hebben we het idee dat dat ook zo is."

Tarek: 'Ik heb vroeger in Barcelona ook een eigen restaurant gehad'

Houtskool

Tarek gaat straks met zijn restaurant zeven dagen per week open. Hij is al druk met het werven van personeel en heeft naar eigen zeggen al een aantal goede mensen aan zich kunnen binden. "We hopen dat overdag bijvoorbeeld ZZP-ers hier komen en tussen de middag de mensen die hier in de buurt werken voor de lunch. We zullen er dan ook voor zorgen dat ze met een half uurtje hun lunch genuttigd hebben. Ze moeten niet langer dan tien tot vijftien minuten hoeven te wachten op hun eten, hoe druk het ook mag zijn."
Hij wil met het restaurant een beetje de sfeer van de grote stad naar Huizen brengen en mikt op een breed publiek van 25 jaar en ouder. "De keuken wordt Frans met een tintje mediterraans. Mijn roots liggen daar natuurlijk." Daarom zal hij onder andere gaan koken met een 'Mi Brasa', letterlijk vertaald mijn houtskool, een speciale oven gestookt op houtskool. Daarmee kan hij gerechten een typische smaak meegeven. "Ik hoop dat we het halen om half september open te gaan. Dat hangt af van het verkrijgen van de vergunningen. Zo moet de brandweer een en ander goedkeuren."

Maatwerk

Een rondleiding door het pand laat zien dat de glazen wanden rondom de werkvloeren in het hoge kantorengedeelte er inmiddels staan. Daar wordt nu de laatste hand aan gelegd. Op de verdieping waar onder andere Natalie komt te zitten, komt nog een aanrecht. "Dat is nu wel prioriteit. Dan kan zij er wel meteen aan de slag, ook al zal het in het begin misschien nog een beetje improviseren worden", vertelt Pieter. De stalen trappen binnenin zijn allemaal op maat gemaakt. Peter: "Omdat het om maatwerk gaat, loopt zo'n project ook makkelijk uit. Je loopt soms tegen problemen aan die opgelost moeten worden en soms moet je op elkaar wachten voor je weer een stap verder kunt."

Warm bouwen

Inmiddels is Endusol aan de buitenkant hard bezig om het warm bouwen vorm te geven. Peter: "De isolatie en verwarming komt bij ons aan de buitenmuur. Daar lopen waterleidingen door die het pand kunnen verwarmen of koelen. Dat is op afstand bedienbaar." Pieter: "Omdat dat bij ons aan de buitenkant zit, kunnen we de binnenkant zoveel mogelijk origineel houden. Dat is het mooie ervan." De isolatielaag met de leidingen wordt nu aangebracht en daaroverheen komt nog stucwerk in de kleur van de betonnen muren eronder. Pieter: "We gaan kijken of dat in de originele kleuren kan die er vroeger op zaten. Dat zijn drie kleuren."

Hard gewerkt

Peter: "We verwachten dat dit eind september klaar is. Vandaar onder andere daarom pas volgend jaar de opening. Dan zal alles, inclusief dakterras, echt helemaal af zijn." Nu wordt er nog volop met man en macht hard gewerkt om zo snel mogelijk open te kunnen.