Hannie Smeenk (73) demonstreert onder toeziend oog van buurtsportcoach Robert Starreveld een valtechniek die zij van hem heeft geleerd.
Hannie Smeenk (73) demonstreert onder toeziend oog van buurtsportcoach Robert Starreveld een valtechniek die zij van hem heeft geleerd. Foto: Bob Awick

Robert geeft als buurtsportcoach aan senioren val- en weerbaarheidstraining

Robert is docent bij Osorezu en geeft als buurtsportcoach onder andere lessen aan senioren. Hannie volgde een aantal trainingen bij hem.

HUIZEN Deze zomer hebben we een serie artikelen in het Nieuwsblad voor Huizen over de buurtsportcoaches en wat zij zoal doen. Buurtsportcoach Robert Starreveld geeft in de dojo van Osorezu onder andere valtrainingen en weerbaarheidstraining aan senioren. De 73-jarige Hannie Smeenk heeft er een aantal gevolgd. "Na een keer weet je eigenlijk nog niets. Het is beter meerdere keren te komen", zegt ze. Robert knikt instemmend.

"Twee jaar geleden ben ik een keer flink gevallen. Ik holde achter mijn kleinzoon aan. Het was vlak bij mij voor de deur. Gelukkig heb ik er geen echte schade aan overgehouden. Wel had ik gekneusde ribben en daar heb ik nog lang last van gehouden", vertelt Hannie. Het is niet de enige reden dat ze zich aanmeldde. "Ik had ook wat ontspanning nodig. Het koste twee euro en het was 's morgens vlakbij. Ik dacht 'het kan nooit kwaad'." De valtraining heeft ze al twee keer gedaan. Robert: "Het is goed om dat vaker te doen. Die technieken moeten inslijten, zodat als je struikelt of iets dergelijks je automatisch de juiste houding aanneemt."
Hannie demonstreert op de mat in de dojo wat ze heeft geleerd. Haar handen houdt ze een kruislings voor zich als ze zich voorover laat vallen. "Daarmee vangt ze de klap op", legt Robert uit. Ze laat de oefening zittend zien. "Als je struikelt is het ook heel belangrijk om niet op je knieƫn te vallen", vertelt Robert. "Dat is best lastig", aldus Hannie.
Robert is al jaren docent in diverse vechtsporten en heeft zich gespecialiseerd in zelfverdediging. Osorezu heeft hij opgericht om zijn kennis over te dragen aan groot en klein, zodat cursisten zichzelf leren verdedigen en zich veilig kunnen voelen. Hij werkt ongeveer acht uur per week als buurtsportcoach en geeft dan onder andere lessen aan senioren. "Ik heb eens naar de cijfers gekeken en 57.000 ouderen melden zich per jaar op de eerste hulp omdat ze gevallen zijn. Omdat we steeds ouder zijn, nemen deze aantallen toe. In de laatste tien jaar zijn ze met 40 procent gestegen. Regelmatig een valtraining volgen kan helpen de gevolgen van een val te verkleinen. Mensen zijn dan ook nog eens in beweging en hebben contact met anderen."

De kranige 73-jarige Hannie volgde ook een aantal lessen in weerbaarheid bij Robert. "Ik ben niet bang op straat hoor, ik voel me best veilig, maar ik vond het ook vooral leuk om wat te doen. Het was een leuke groep en ik zie deze inspanning als ontspanning. Ondertussen heb ik er wel veel van geleerd." Robert vertelt dat hij tijdens de weerbaarheidstrainingen een aantal technieken aanleert. "Wat mensen vooral ervaren is dat ze niet zo heel veel kracht nodig hebben om zich te verweren. Daardoor worden ze al zelfverzekerder en is het potentieel slachtofferschap ook al een stuk minder. Doordat je zelfvertrouwen hebt sta je bijvoorbeeld rechtop en heb je een andere uitstraling. Dat leer ik aan ouderen, maar ook aan jonge meisjes."
Senioren die willen gaan bewegen kunnen bij Robert terecht, maar ook de beweegcoaches van Versa zijn er speciaal voor hen. Janny Hospers is er een van: "Vaak komen ouderen bij ons terecht via de huisarts of praktijkondersteuners. Een gezondheidsprobleem hoeft namelijk niet altijd medisch te zijn. Soms kan bewegen iemand al helpen en vooral ook het onder de mensen komen. Wij gaan dan in overleg met de persoon in kwestie kijken wat mogelijk is. Dat kan van wandelen in een groepje zijn, tot meedoen aan meer bewegen voor ouderen (MBVO) of koffie schenken in het buurthuis. Dan komen ze sociaal in beweging, wat ook bijdraagt aan een beter welzijn." Ouderen die meer willen bewegen kunnen ook zelf een beweegcoach benaderen. Zij kunnen hier in het buurthuis naar vragen.

Zie ook sportiefhuizen.nl.