Rollatorclub De Rustmaat wandelt wekelijks op donderdag. Door de hesjes zijn ze straks herkenbaar in het Olympisch Stadion.
Rollatorclub De Rustmaat wandelt wekelijks op donderdag. Door de hesjes zijn ze straks herkenbaar in het Olympisch Stadion. Foto: Carin van den Berg

Rollatorclub De Rustmaat doet mee aan Nationale Rollatorloop

Rollatorclub De Rustmaat doet 5 september mee aan de Nationale Rollatorloop in het Olympisch Stadion. Ze hebben er speciale hesjes voor laten maken, zodat ze herkenbaar zijn.

HUIZEN Rollatorclub De Rustmaat bestaat nu bijna een jaar en de club doet woensdag 5 september mee aan de Nationale Rollatorloop in het Olympisch Stadion. "Misschien komt daar wel wat van op tv en dan zou het leuk zijn als inwoners uit Huizen ons kunnen volgen", vertelt Ria van der Doef (70), samen met Yvonne van Lint (68) de voortrekkers van de club. "We hebben er speciaal hesjes voor laten maken, zodat we herkenbaar zijn."

Alle 17 deelnemers aan de club, twee mannen en 15 vrouwen, hebben een aantal dingen gemeen: ze wonen in De Rustmaat en lopen achter een rollator. Alleen Ria en Yvonne niet, die zorgen ervoor dat alles in goede banen wordt geleid. Elke donderdagmorgen om 11.00 uur stipt vertrekt de club vanuit de hal van het seniorencomplex om de wekelijkse wandeling door de wijk te gaan maken.

Mazzel met weer

Ria: "We lopen eigenlijk altijd. We hebben met het weer tot nu toe altijd mazzel gehad. Als het regende, was het net op dat tijdstip droog. Of als we net binnen waren, begon het te stortregenen." Drie keer slechts werd afgezegd: een keer was het te glad, een keer was er te veel wind en met de hittegolf was het een keer te warm. Na afloop van de wandeling wordt er in de ontmoetingsruimte gezellig wat met elkaar gedronken op kosten van de bewonerscommissie. "Dan wil iedereen altijd weten hoeveel we hebben gelopen."
De club werd vorig jaar opgericht naar aanleiding van een bijeenkomst met de beweegcoaches van Versa Welzijn en de buurtsportcoaches, Die bijeenkomst ging over meer bewegen van senioren. Ria: "We gingen eens rondkijken wat er nog meer kon op dit gebied. We hebben hier namelijk al Meer Bewegen Voor Ouderen (MBVO), koersbal en er kan gebiljart en gesjoeld worden. Ik dacht aan een rollatorclub en ben gaan rondvragen of daar belangstelling voor was. Die was er, zelfs boven verwachting."

Nationale Rollatorloop

Alie (89), een van de deelnemers, had net wat gelezen over de Nationale Rollatorloop in het Olympisch Stadion. Ria: "We dachten meteen, daar gaan we dan volgend jaar aan meedoen." Inmiddels zijn de busjes geregeld en ook begeleiding. Van de club lopen 13 mensen 2,5 kilometer, de gemiddelde afstand van hun wekelijkse wandeling, en vier lopen 400 meter. Precies een rondje in het stadion.
Voor Gerrie, met haar 90 jaar de oudste van de club, en Carla is het een weerzien met het stadion. Ze hebben er vroeger vlakbij gewoond. Carla: "Ik had nooit verwacht dat ik daar ooit nog eens binnen zou lopen." Ria: "Het is spannend. Het lijkt wel een soort schoolreisje."

Ria: 'Het is spannend. Het lijkt wel een soort schoolreisje'

Baat

Deelneemster Ria Kleiweg heeft veel baat bij de wekelijkse wandeling: "Ik had altijd veel last van mijn rug en juist door te lopen is dat veel minder geworden. De tijd gaat trouwens heel snel als we aan het wandelen zijn en je ziet ook nog eens de mooiste plekjes van Huizen. " Thea: "Wanneer je alleen loopt is er niets aan. Het is gezelliger om met de club te lopen en je krijgt er ook veel meer uithoudingsvermogen van." Kiek: "Als je meeloopt, voel je je ook beter, anders zit je alleen maar te koffiedrinken." Op zich kan ze ook wel stukjes zonder rollator lopen: "Maar er achter is toch een stuk relaxter en veiliger. Iedereen die ons trouwens ziet lopen, wordt altijd vrolijk wordt en gaat lachen. Ze zwaaien ook vaak." Ria: "En dan roep ik altijd dat we in september naar het Olympisch Stadion gaan en dan kijken ze je vol ongeloof aan, maar het is dus echt zo. We kijken ernaar uit en blijven daarna gewoon door wandelen hoor."

Zie ook de Facebookpagina De Rustmaat Huizen.