Kinderen leren breakdancen tijdens de wekelijkse lessen van Sport in de wijk in Winkelcentrum Oostermeent.
Kinderen leren breakdancen tijdens de wekelijkse lessen van Sport in de wijk in Winkelcentrum Oostermeent. Foto: Bob Awick

Doel van Sport in de wijk is mensen dichtbij huis in beweging te krijgen

Met Sport in de wijk willen buurtsportcoaches mensen in de buurt in beweging krijgen. Dat kan op straat, het schoolplein, in het park of het buurthuis.

HUIZEN Deze zomer hebben we een serie artikelen in het Nieuwsblad voor Huizen over de buurtsportcoaches en wat zij zoal doen. Vandaag het laatste verhaal over Sport in de wijk, waar onder andere buurtsportcoaches Lara Campbell en Rubin Vos bij betrokken zijn.

"Met Sport in de wijk hebben we meerdere doelstellingen", legt Rubin uit. Hij is eigenaar van OutVit en is als buurtsportcoach bij veel projecten betrokken. "We willen onder andere de jeugd in beweging krijgen, maar ook voorkomen dat ze gaan rondhangen. Hiernaast willen we ook senioren in beweging krijgen en ze met andere mensen in contact brengen voor hun sociaal netwerk. We doen dit zo dicht mogelijk bij ze in de buurt, bijvoorbeeld in het buurtcentrum of in een seniorencomplex."

Sport in de wijk is een breed begrip en er zijn meerdere projecten die zich er mee bezig houden. Zo is er Oostermeent Sportief, dat ondersteund wordt door Winkelcentrum Oostermeent. Dit project is in mei 2016 begonnen en wordt langzaam uitgebreid. In het winkelcentrum wordt bijvoorbeeld nu ook elke vrijdag om 18.00 uur, buiten de schoolvakanties, breakdance gegeven door Stash. Hij is dansleraar bij Dansschool Laresz van Lara. Op deze manier wil zij kinderen die niet makkelijk bij een sportclub of dansschool kunnen sporten iets aanbieden.
Lara: "Het was een initiatief van Stash. Voor de vakantie waren we net een paar weken bezig en je ziet echt dat er toch best wel veel kinderen komen die mee willen doen. Breakdance is natuurlijk op straat begonnen en je kunt de kinderen er iets stoers en expressiefs mee overbrengen."

Daarnaast is er Holleblok Sportief, dat in oktober 2017 is gestart. Hier is de Stichting Kinderopvang Huizen (SKH) bij betrokken als partner. Elke maandag, woensdag en vrijdag, op de schoolvakanties na, zijn er na schooltijd activiteiten voor kinderen. Deze kunnen plaatsvinden in de gymzaal bij het Holleblok, op het schoolplein of in het Bad Vilbelpark. Rubin is hier actief bij betrokken.
Lara geeft zelf elke dinsdag zelf van 15.00 tot 16.00 uur sport en spelles op het grasveld van het Ellertsveld. "Ik heb iedere week minimaal 15 kinderen die meedoen en soms zijn het er wel dertig. Ik vind het fijn dat we met Sport in de wijk bij kunnen dragen aan een wijkgevoel. Soms loop ik voordat ik ga beginnen ook even rond om te kijken of er nog kinderen op straat zijn om ze te vertellen dat ze ook mee kunnen doen. Zo kan ik ze er bij betrekken en leren kinderen uit de wijk elkaar beter kennen. Ik doe het nu al twee jaar en raak zelf ook gehecht aan de kinderen. Ik gun het ze om samen lekker een uurtje te sporten."
Sport in de wijk wordt ook gegeven door Montris Kinderopvang. Zij verzorgen freerunnen. "Montris heeft dit opgepakt en is er mee gestart. Later zijn we dat ook gaan doen in de wijk Oostermeent, omdat er veel vraag naar is", aldus Rubin. "Het loopt heel goed en er blijkt vraag naar te zijn. We kijken nu of we dat misschien bij een vereniging als Turnlust dit ook wil gaan aanbieden, zodat het voortaan altijd wordt aangeboden."
De activiteiten en de projecten rond Sport in de wijk vinden veelal plaats in de wijken Oostermeent en het Holleblok. "Dat heeft een reden. We zien hier dat een grote groep mensen, jong en oud, te weinig aan sport doet. Hier is de noodzaak en de vraag naar toegankelijke sportactiviteiten dus het grootst", vertelt Rubin. Ook is het aanbod veelal gericht op jeugd. "Dat is zo. Daar was de meeste vraag, maar we willen kijken of we het verder kunnen uitbreiden. Bijvoorbeeld naar de wat oudere jeugd, ook een belangrijke doelgroep. Daarnaast kijken we altijd of er nog meer doelgroepen zijn waarvoor het van belang is dat we ons daarop kunnen richten. Met de start van het schooljaar wordt het aanbod al uitgebreid."

De activiteiten van de buurtsportcoaches zijn terug te vinden op sportiefhuizen.nl. Volgende week zijn er nog allerlei vakantieactiviteiten voor de jeugd. Daarna begint weer het reguliere programma.

Breakdancen in het winkelcentrum of sporten op grasveldje

Buurtsportcoaches Lara Campbell en Rubin Vos.