Afbeelding
Foto: Hans Peijs

Verdachte wietkweker voor rechter

HUIZEN Het is de tweede keer dat de 46-jarige Huizer volgens zijn eigen zeggen 'er is ingeluisd door vrienden'. Dinsdagochtend stond de man bij de rechtbank Utrecht terecht op verdenking van het medeplegen van het houden van een hennepkwekerij in 2014 aan de Koekoeklaan in Bussum.

De officier van justitie eiste 150 uur werkstraf waarvan 50 uur voorwaardelijk en een ontnemingsvordering van 99.505 euro. De Huizer hoorde de eis hoofdschuddend aan. Niet hij is schuldig, maar zijn vriend bij wie hij van februari tot oktober 2013 op het adres aan de Koekoeklaan woonde. De hennepkwekerij met 245 planten was van hem. Hij, de verdachte, verrichtte in die hele periode voor 300 euro, volgens zijn eigen zeggen, sporadisch hand- en spandiensten. Meer niet. De opbrengst van de hennepplanten ging volledig naar zijn vriend.

De verdachte hoest een aantal keren hard. Zijn longen werken nog maar voor 30 procent. Voor hem op het verdachtenbankje ligt een inhalator. Hij is ziek, heeft hij geen werk en sinds 2013 geen vaste woon- of verblijfplaats. Hij vraagt zich hardop af waar hij dat astronomisch hoge bedrag ooit van moet terugbetalen? Te meer omdat hij de staat nog duizenden euro's schuldig is vanwege een ontnemingsvordering uit een andere strafzaak uit 2015. Ook voor hennepteelt. Toen in een pand in Utrecht.

5