Soms werd er al betaald voor werkzaamheden die nog niet waren uitgevoerd.
Soms werd er al betaald voor werkzaamheden die nog niet waren uitgevoerd. Foto: Bob Awick

'Geld gemeenschap geschoven alsof het monopolygeld is'

De leider van het team Wijkbeheer en Service van de gemeente wordt ontslagen. De directeur is geschokt en noemt de werkwijze van de ambtenaar onacceptabel.

HUIZEN De teamleider van Wijkbeheer en Service van de gemeente heeft een strafontslag toegezegd gekregen. De gemeente gaat ook aangifte doen. Paul Veldhuisen, algemeen directeur van de gemeente Huizen, is geschokt door de uitkomst van het onderzoek. "Deze onacceptabele werkwijze is lang onder de radar gebleven. Er is geschoven met gemeenschapsgeld alsof het monopolygeld is."

Na een aantal meldingen van mensen binnen het team over een ongeoorloofde werkwijze besloot het vorige college om Deloitte Forensic & Dispute Services B.V. opdracht te geven dit te onderzoeken. Vanaf dat moment in begin 2018 werd de betreffende ambtenaar ook vrijgesteld van werk. De resultaten van het onderzoek bleken schokkend. In de jaren die onderzocht werden, 2016 en 2017, liet hij voor tonnen aan werk betalen dat nog niet was uitgevoerd. Een doodzonde, want hiermee schoof hij met gemeenschapsgeld, ook al werd het geld grotendeels later wel uitgegeven.

Controleren

Veldhuisen geeft als voorbeeld dat er bijvoorbeeld betaald werd voor het kappen van meer bomen dan werkelijk het geval was. "De begroting bestaat uit zoveel kleinere posten. Denk aan bomen kappen, steentjes, gras en noem maar op. Hij bepaalde met deze werkwijze waaraan het werd uitgegeven en wanneer en dat is een bevoegdheid van de gemeenteraad", aldus Veldhuisen. Door de leveranciers werd een opslag van 10 procent gevraagd, waardoor het heel goed mogelijk is dat er uiteindelijk meer is betaald voor werkzaamheden dan nodig zou zijn geweest. "Dat is niet uit te leggen aan de inwoners."
Van de tegoeden die zo werden opgebouwd, werd een lijst bijgehouden en deze werden later geïnd. Volgens het onderzoek bedroeg het uitstaande tegoed bij leveranciers per einde 2016 525.086 euro en op 31 december 2017 638.600 euro. "De tegoeden zijn inmiddels grotendeels teruggestort, het resterende deel wordt ingevorderd", aldus de gemeente.
Normaliter is er sprake van vier paar ogen die kijken naar een factuur die wordt ingediend. Een zogeheten Prestatie Akkoord Verklaarder moet nagaan of het werk wel is uitgevoerd, voordat deze ook akkoord geeft op de betaling. Volgens het onderzoek is dat ook gebeurd. "We kijken nog of dit onder druk is gebeurd. Zo'n PAV'er, zoals wij dat noemen, is ook weer afhankelijk van de teamleider. Dat is ook een van de dingen die we nu gaan verbeteren. Deze persoon moet een onafhankelijkere rol krijgen, zodat dit niet nog een keer kan gebeuren."
Deloitte onderzocht ook of deze werkwijze op meerdere afdelingen in de gemeente voorkwam. "Er zijn volgens Deloitte geen aanwijzingen die duiden op een vergelijkbare werkwijze over het opbouwen van tegoeden binnen andere teams van de gemeente. Ook zijn er geen aanwijzingen die erop duiden dat de werkwijze van het creëren van tegoeden door het team Wijkbeheer en Service bij anderen in de organisatie bekend is", aldus de gemeente.
Het onderzoek naar de ambtenaar krijgt ook nog een staartje voor de betrokken bedrijven. Er wordt nog bekeken of zij zich ook schuldig hebben gemaakt aan bijvoorbeeld valsheid in geschrifte. Als dit zo is zal de gemeente hier gepaste maatregelen op nemen. Het zou gaan om meer dan tien bedrijven.
Verantwoordelijk wethouder Marlous Verbeek voor Personeel en Organisatie laat namens het college weten dat integriteit een groot goed is binnen de gemeente Huizen. "Zuiver handelen moet in de genen van al onze medewerkers zitten. Wij zetten daar zwaar op in. Toch vond dit plaats binnen de muren van ons gemeentehuis. Daarom raakt dit ons ook zo diep. We hebben de tijd genomen voor dit zeer grondige onderzoek vanuit de overtuiging dat de onderste steen boven moet komen. Het gaat namelijk om geld van de inwoners van Huizen en daar moet je transparant over zijn en verantwoording over kunnen afleggen. Dit mag nooit meer gebeuren."

De gemeenteraad is dinsdagavond in een besloten vergadering bijgepraat over het onderzoek. De zaak is een bevoegdheid van het college van burgemeester en wethouders en de raadsleden hebben kunnen aangeven hoe zij in het verloop van deze zaak verder op de hoogte willen worden gehouden.