Rubin Vos, Hein Veerman en Anita Campbell poseren samen met Boudewijn van Meggelen op de skipiste van De Wolfskamer, want Après Ski is het thema van de Huizerdag.
Rubin Vos, Hein Veerman en Anita Campbell poseren samen met Boudewijn van Meggelen op de skipiste van De Wolfskamer, want Après Ski is het thema van de Huizerdag. Foto: Bob Awick

Cultuur en sport hand in hand op Huizerdag

Cultuur en sport gaan net als vorig jaar weer hand in hand op de Huizerdag van 8 september. "Het is de plek waar alle Huizers komen, dus waarom niet combineren met sport", zegt Hein Veerman, voorzitter van Stichting Sport Platform Huizen, waar 26 verenigingen bij zijn aangesloten. Boudewijn van Meggelen, voorzitter van Stichting Huizerdag, is het daar mee eens: "Je moet het zien als onze Uitmarkt, maar dan alleen op het gebied van sport."

HUIZEN De Huizer Sportmaand wordt zaterdag 8 september geopend op Plein 2000, direct na de opening van de Huizerdag om 11.00 uur. Eerst komt wethouder Marlous Verbeek van evenementen ten tonele en dan wethouder Roland Boom die sport in zijn portefeuille heeft. Volgens de Stichting Huizerdag en Sport Platform Huizen een mooie combinatie van cultuur en sport, die na vorig jaar ook dit jaar wordt voortgezet.

Hein Veerman, voorzitter van Sport Platform Huizen: "De verbinding van sport en cultuur is op zich al interessant, want waar eindigt sport en waar begint cultuur? Beide zijn een vorm van vrijetijdsbesteding." Dus werd vorig jaar contact gezocht met de Stichting Huizerdag om te kijken of er een combinatie mogelijk was tussen de opening van de Huizer sportweek en de Huizerdag. Hein: "De sportweek is landelijk en werd altijd in april gehouden. Dat is inmiddels september geworden. De eerste keer hebben we onze opening kunnen combineren met de Havendag. Je zoekt immers een plek waar je al veel mensen bij elkaar hebt. Vorig jaar hebben we de combinatie kunnen maken met de Huizerdag en dat is goed bevallen."

Ook de Stichting Huizerdag, die uiteindelijk verantwoordelijk is voor het hele evenement die dag, ziet een meerwaarde in de combinatie. Boudewijn van Meggelen, voorzitter van deze stichting: "We hebben zelf wel eens geprobeerd om de sportverenigingen er meer bij te betrekken, maar daar reageerde maar een handjevol verenigingen op. Vorig jaar heeft Sport Platform Huizen laten zien dat zij een goede samenwerkingspartner is voor de Huizerdag. We willen de kwaliteit van de Huizerdag hoog houden, dus we werken niet zomaar met iedereen samen. Hier kunnen we elkaar echt versterken."

Anita Campbell, secretaris van Sport Platform Huizen vult aan: "Wij verzorgen de sport en de Huizerdag het podium en de muziek. Hoe mooi is dat. We hebben ons programma bij de opening dit jaar verder kunnen uitbreiden. Om 13.00 uur begint de Battle of the Coverbands van de Huizerdag en tot die tijd hebben wij een heel programma op Plein 2000 met diverse demonstraties, waaronder bijvoorbeeld met professionele rolstoeldansers." Boudewijn: "Daarentegen treedt er op het Oude Raadhuisplein ook drie keer een dansgroep op." Hein: "Dans is eigenlijk de ultieme combinatie van juist cultuur en sport."

Dit jaar bestaat de nationale sportweek 15 jaar en landelijk is de sportweek daarom 15 dagen in plaats van een week. Sport Platform Huizen heeft er echter meteen een hele maand van gemaakt. Hein: "Dat is toch makkelijker voor sportverenigingen. Iedereen heeft zo zijn eigen start van het seizoen en kan zo in de maand in ieder geval iets organiseren, al hopen we dat ze natuurlijk aan meer activiteiten deelnemen."
Rubin Vos is als buurtsportcoach bij Sport Platform Huizen betrokken en ziet er zelf een promotie van Huizen in. "Op de Huizerdag komen natuurlijk niet alleen mensen uit Huizen, maar ook uit de regio. Die kunnen zien wat wij hier aan sport te bieden hebben. Daarnaast worden gedurende de sportmaand september op diverse plekken sportactiviteiten georganiseerd. In het sportpark komt bijvoorbeeld een obstacle run voor kinderen met hun ouders. Ook op het strand van de Zomerkade wordt weer een Beach Sport Festival georganiseerd. Zo kunnen we laten zien dat je eigenlijk overal in Huizen wel kan sporten of bewegen."
De opening van de Sportmaand mag dan wel pas op 8 september plaatsvinden, de maand begint al komende zaterdag en duurt dan heel september.

Programma

'Wij verzorgen de sport en de Huizerdag het podium en de muziek. Hoe mooi is dat'

De hoogtepunten uit het programma van de Huizer Sportmaand zijn:
1 september
Sport- en spelmiddag voor de jeugd in het Winkelcentrum Oostermeent van 13.00 tot 17.00 uur, sportpark De Wolfskamer.

8 september
Officiële opening

Officiële opening Sportmaand om 11.00 uur na de opening van de Huizerdag door wethouder Sport, Roland Boom en Sport Platform Huizen Voorzitter Hein Veerman, gevolgd door sportieve en muzikale demo’s. Het eerste optreden wordt verzorgd door Stichting Rolstoeldansen Nederland met Corrie van Hugten. Het danspaar Edwin en Mariette dansen een Engelse wals, tango, quickstep, samba en rumba. Dansschool Laresz volgt met demonstraties wedstrijdgroepen hiphop en breakdance. Daarnaast is er een demonstratie kickboksen van Fightclub Huizen en een demonstratie van jiujitsu door jeugd van budosporten Osorezu. De golden oldies van Oostermeent Sportief laten zien hoe 60-plussers bewegen, Winterguard The Pride geeft een demonstratie en er is een warming-up van SportCity. De dansscholen treden op het Raadhuisplein op om 11.45, 13.45 en 15.45 uur.
Sportverenigingen en sportaanbieders presenteren zich van 11.00 tot 17.00 uur op Plein 2000. Iedereen kan kennismaken met het sportaanbod in Huizen

21 september
Schoolsportdag van groep 7 en 8 van de basisscholen van 09.00 tot 14.00 uur.

23 september
Beach Sport Festival aan de Zomerkade van 10.00 tot 14.00 uur met diverse clinics en demonstraties van beachrugby, dans, bootcamp voor kinderen en volwassenen, handbal, surfen, suppen, kickboksen en zelfverdediging. Daarnaast zijn er een beachvolleybaltoernooi, volwassenen 3 tegen 3, een beachsoccertoernooi voor jeugd, 4 tegen 4. Inschrijven hiervoor kan bij info@outvit.nl.

30 september
Kids & Family Obstacle Run in het Stadspark van 11.30 tot 14.30 uur. Inschrijven kan via info@sportiefhuizen.nl.

Het programma is onder voorbehoud. Het meest recente programma en alle andere activiteiten voor September Sportmaand Huizen staan op de site sportplatformhuizen.nl.

Meer over het programma van de Huizerdag staat op bladzijde 21 van deze krant.

Tientallen sportverenigingen presenteren zich ook dit jaar op de Huizerdag.