Wethouder Marlous Verbeek schenkt waarnemend voorzitter Henk Brasser een klein bottertje.
Wethouder Marlous Verbeek schenkt waarnemend voorzitter Henk Brasser een klein bottertje. Foto: Bob Awick

Al zestig jaar wil Vogelvereniging Vogelvreugd de vogelteelt bevorderen

HUIZEN Vogelvereniging Vogelvreugd werd zestig jaar geleden opgericht met als doelstelling het bevorderen van de vogelteelt en het veranderen van de standaardkleuren uit de natuur. "In de natuur is bijvoorbeeld een grasparkiet alleen groen. Op een vogeltentoonstelling kun je hem in verschillende kleuren zien", legt waarnemend voorzitter Henk Brasser uit.

Zelf is hij al 24 jaar lid van de vereniging. "Ik vind het machtig mooi om te zien hoe de eitjes uitkomen en er ineens kleine vogeltjes rondhuppelen." Net als veel van de leden begon hij met een paar vogeltjes en heeft er nu vijftig in een volière in de tuin. "Je begint er met één, dat vind je dan zielig en voor je het weet heb je er een hele hoop", zegt hij lachend.
Zestig jaar geleden begon de vereniging met een klein clubje vogelvrienden die bij elkaar kwamen. De club kreeg als naam Vogelvereniging Vogelvreugd. "We hebben overal gezetten. In De Bun, het Visnet, waar nu de scouting zit op de Driftweg, bij de duivenvereniging aan de Bestevaer en zelfs bij de duivenvereniging in Blaricum. Daar vierden we ons 40-jarig jubileum en kwam de wethouder uit Huizen op bezoek. Die vond het wel vreemd dat we niet in Huizen een plek hadden." Er werd geregeld dat ze op de Kotter terechtkonden en na vijf jaar werd er verhuisd naar de huidige locatie aan de Jan van Galenstraat 38. "Dat was ook een tijdelijk contract, dus we voelden steeds weer de angst dat we weer weg moesten. Gelukkig zitten we hier nu wel goed en al 15 jaar. De verbouwing was best lastig, maar we hebben het hier naar onze zin."
Maandelijks zijn er lezingen die ook toegankelijk zijn voor niet-leden. "Kennis overdragen en het uitwisselen van vogeltjes om te paren zijn de belangrijkste dingen binnen onze vereniging. Daarnaast houden we jaarlijks een bingo en een grote tentoonstelling. We werken daarvoor samen met verenigingen uit Muiderberg en Almere." De hoogste prijs die je kunt behalen is het bondskruis. Een eer die Henk al twee keer te beurt viel. "Dan ben je best wel een beetje trots."
Omdat er nog wel de wens is om de boel wat op te knappen, werd er tijdens de viering van het jubileum een loterij gehouden en stond er een cadeaudoos op de bar. "We willen een nieuwe vloer en nieuwe gordijnen", legt Henk uit.
Volgens Henk gaat het goed met de vereniging. "Het ledenaantal is weer groeiende. Dat waren er 25 jaar geleden nog maar 23 en inmiddels al weer bijna vijftig." Hij legt uit dat er altijd wel verloop is. "We hebben diverse jeugdleden en die stoppen als ze gaan studeren. Vaak komen ze wel weer terug als de kinderen het huis uit zijn en ze weer een paar vogeltjes willen hebben."

Zie ook vogelvreugd.net.