Een van de vrijwilligers voert een egel in de opvang.
Een van de vrijwilligers voert een egel in de opvang. Foto: Bob Awick

Egelopvang vreest opnamestop na dramatisch droge zomer

De egelopvang zit nu al bijna vol en het drukke seizoen is nog niet begonnen. Er wordt geld ingezameld tijdens de open dag en ook vrijwilligers zijn welkom.

HUIZEN De Egelbescherming en Eekhoornopvang Nederland slaat alarm. Na de dramatisch droge zomer ligt de opvang nu al helemaal vol met gewonde, zieke, uitgedroogde en uitgemergelde egels en eekhoorns. "En het drukke seizoen moet nog beginnen. We vrezen zelfs een opnamestop als we niet gauw extra vrijwilligers en geld krijgen", aldus Floor Tolboom.

De opvang van egels vindt in Huizen plaats aan de Landweg 3. De eekhoorns worden opgevangen in Leusden. "We hebben plaats voor honderd egels en er zijn er nu al 90 in de opvang aanwezig", laat Floor weten. "Vol is vol en we willen dat moment eigenlijk voorkomen."

Drukke tijd

De drukke tijd voor de opvang van egels is normaliter van september tot en met december. "Maar eigenlijk is het dit jaar helemaal niet rustig geweest. De leefomgeving voor de egel wordt ook steeds kleiner. Ze moeten vaak met gevaar voor eigen leven drukke wegen oversteken. Daar gaat het ook al vaak mis."

Mini-egel

Om een voorbeeld te geven van slachtoffers van deze zomer, vertelt Floor over La Luna. "Dat is onze mini-egel. Zij werd gevonden met haar vier pootjes vastgekleefd aan het gesmolten asfalt. Gelukkig reageerden de vinder en de dierenambulance snel en konden wij al het zachte asfalt vermengd met bladeren van haar pootjes verwijderen. Ze woog slechts 70 gram en was al bijna 6 weken oud. Dan horen jonge egels al rond de 250-300 gram te wegen! Dat betekende 48 uur lang om de twee uur flessen, want zij was ook geheel uitgedroogd en erg slap."

Egel La Luna gevonden met vier pootjes vastgekleefd aan asfalt

Kraamhok

Een andere schrijnend geval was een moederegel die verjaagd was en noodgedwongen op een stoep moest bevallen. "Zij zit nu in een speciaal kraamhok en wij laten haar volledig met rust, maar of zij de jongen accepteert is nog even vol spanning afwachten." Ook een gewonde zwangere eekhoorn is bevallen van vier jongen. "Eekhoorns zijn stressgevoelig en kunnen hun jongen doodbijten als zij zich niet veilig voelen. Ook hier is het afwachten op een goede afloop."

Droogte

Ook nu het al regelmatig geregend heeft, is het leed nog niet geleden voor de egels. "Door de droogte hebben ze minder te eten. Ze eten planten, maar ook muizen en kikkers. Egels zijn de opruimers van de natuur. Daarom is het belangrijk dat we ze beschermen. Mensen kunnen helpen door een schotel met water neer te zetten in hun tuin. Dan kunnen ze daarvan drinken. Geen melk, want daar krijgen ze diarree van en dan kunnen ze uitdrogen."
Een schoteltje met rundvleeskattenbrokjes is volgens Floor ook goed. "Het is dan wel handig om er iets overheen te zetten, zoals een bloempot met een kleine opening, anders eten de katten het voer op. Mochten mensen overdag een egel zien lopen, dan moeten ze ons eigenlijk bellen. Egels leven 's nachts en als ze zich overdag laten zien, is dat al een teken dat ze hulp nodig hebben."
Ook kunnen mensen zich aanmelden om te komen helpen in de egelopvang. "We zoeken mensen die minimaal een dag per week van 9.00 tot 15.00 uur beschikbaar zijn als vrijwilliger en het liefst nog langer. Wij werken van 8.00 tot 23.00 uur om alle dieren te verzorgen en medisch te behandelen", legt ze uit. Mensen met een tuin kunnen zich ook aanmelden als tuinhouder: zij stellen dan hun tuin beschikbaar om straks de egels weer in uit te zetten." Wie vrijwilligerswerk wil gaan doen, krijgt eerst een gesprek om te kijken wat de mogelijkheden zijn. "Iedereen is welkom, al moeten vrijwilligers er wel rekening mee houden dat ze wel fysiek het een en ander moeten doen. Aanmelden kan door een mailtje te sturen naar info@egelbescherming.nl."

Open Dag

De open dag die het centrum op 15 september wil houden, gaat ondanks de drukte toch door. De organisatie hoopt dan veel geld op te kunnen halen om voldoende middelen te hebben om de egels op te blijven vangen. De entree kost daarom € 1,75. Tijdens de open dag krijgen bezoekers een filmpje te zien over de egel en het werk van de egelopvang. Verder is er nog een infomarkt, leuke workshops voor jong en oud, een boekenmarkt, een grote rommelmarkt en natuurlijk ontbreekt de catering niet. Vrijwilligers bakken iets lekkers om van te genieten tijdens een kopje koffie of thee. Voor de kinderen is er limonade met iets lekkers.
Daarnaast is het mogelijk om een 'Greet & Meet' te hebben met jonge egels en jonge eekhoorns. "We vragen hier wel extra geld voor. De 'Greet & Meet' kost naast het aanschaffen van een entreebewijs nog eens € 3,50 per stuk. We hopen dat veel mensen hier gebruik van willen maken om ons zo te steunen. Het bedrag dat we deze dag ophalen wordt door de Stichting Dierenlot verdubbeld, dus het loont zeker." Kaarten kunnen worden besteld op toekomstvoordieren.nl. Een 'Greet & Meet' duurt 15 minuten en er kan op de website een tijdstip gekozen worden voor het bezoek.

Zie ook: egelbescherming.nl.