Ter gelegenheid van het jubileum mochten de kinderen bij hoge uitzondering een keer patat eten op school.
Ter gelegenheid van het jubileum mochten de kinderen bij hoge uitzondering een keer patat eten op school. Foto: Bob Awick

De Wijngaard al 40 jaar de enige school voor speciaal basisonderwijs

De Wijngaard is al 40 jaar de enige school voor speciaal basisonderwijs in Huizen. Wat maakt de school anders dan een reguliere basisschool?

HUIZEN De Wijngaard aan het Ellertsveld heeft vrijdag haar 40-jarig jubileum gevierd. Het thema van de viering was 'Circus'. "Het was een ontzettend leuke dag. We hebben genoten", zegt directeur Renate van der Mooren van de school voor speciaal basisonderwijs.

De school is de enige in zijn soort in Huizen en startte in 1978 aan de Bovenlangewijnseweg. Het initiatief werd genomen door de Vereniging voor Christelijk Buitengewoon Onderwijs in 't Gooi. Kinderen die niet mee kunnen komen op een reguliere basisschool omdat het tempo daar te hoog is, de groep te groot of omdat er gedragsproblemen zijn, gaan sinds die tijd naar De Wijngaard.
De school groeide langzaam en diverse groepen moesten op andere locaties worden ondergebracht omdat er geen plek meer was. In de jaren tachtig werd daarom onderdak gevonden aan de Jacob van Campenstraat, waar voorheen de technische school zat. Na een grondige renovatie werd in 1985 de school hier feestelijk geopend en zaten alle groepen weer onder één dak. De school heeft daar tot 2016 gezeten. Het gebouw is inmiddels omgebouwd tot huisvesting voor onder andere statushouders. De leerlingen van De Wijngaard namen vervolgens hun intrek in het gebouw aan het Ellertsveld waar voorheen De Werf gevestigd was. "We zijn dus net met ons derde jaar hier gestart."

Logopediste

Renate startte zelf 17 jaar geleden als logopediste op de school. Na een aantal opleidingen - onder andere tot leerkracht en schoolleider - werd ze uiteindelijk directeur. "Omdat we een school voor speciaal onderwijs zijn, zijn hier dingen anders dan op een reguliere basisschool. Hier hebben wij bijvoorbeeld een logopedist in dienst. Leerlingen die hier op school zitten hebben allemaal een probleem waardoor zij niet mee kunnen komen in het reguliere onderwijs. Taalachterstand is soms ook een oorzaak. Een logopedist ondersteunt ons met het onderwijs door bijvoorbeeld een woordenschatles te geven met de leerkracht of door met kleine groepjes aan taal te werken. Stotteren behandelt deze juist niet. Daarvoor kan iemand buiten de school bij een logopedist terecht." Ook een orthopedagoog maakt deel uit van het vaste team van de school. "Als het nodig is, doet die een intelligentieonderzoek, helpt leerkrachten bij gedragsvragen en werkt samen met externe partijen die leerlingen hulp bieden." De schoolmaatschappelijk werker is de schakel tussen de school en de ouders. "We proberen altijd zo veel mogelijk met de ouders samen te werken om het kind het best mogelijke te bieden."
Terwijl de reguliere basisscholen niet altijd meer een vakkracht voor gymnastiek hebben, heeft De Wijngaard dat juist wel. Bewegen is net zo belangrijk als leren. "Ook komt er één keer per week een fysiotherapeut naar de school om de kinderen die het nodig hebben te behandelen en er is elke dag pleinsport onder begeleiding van een buurtsportcoach."
Ook wil de school het geloof in eigen kunnen van de leerlingen versterken. "Dit doen we met PBS, dat staat voor Positive Behaviour Support. Dit richt zich op het versterken van gewenst gedrag en op het voorkomen van probleemgedrag. Het doel is een positieve, sociale omgeving te scheppen die het leren bevordert en gedragsproblemen voorkomt. Gedrag is bij ons ook een vak."

Klassen kleiner

Omdat de kinderen extra aandacht nodig hebben, zijn de klassen kleiner. Maximaal 16 kinderen zitter er in een klas. Bij de kleutergroep zijn dat er zelfs maar 13. "Het motto is wel: gewoon onderwijs als het kan, speciaal waar het moet." De meeste leerlingen van De Wijngaard stromen als ze klaar zijn wel door naar het reguliere middelbaar onderwijs, laat Renate weten. "Vaak is dat wel met extra ondersteuning of praktijkgericht. Dat betekent wel dat ze altijd buiten Huizen naar school gaan. Ze moeten zich al zelfstandig op de fiets of met de bus kunnen redden. Het weerbaar maken van de leerlingen is dan ook een vast onderdeel hier op school. Alles om ervoor te zorgen dat ze straks zelfstandig kunnen functioneren als volwassenen met geloof in eigen kunnen en een mooie toekomst."

Gedrag is ook een vak en dat doet de school op positieve wijze
Kinderen konden allerlei circusacts uitproberen.