Gezelligheid hoort naast het wedstrijdzeilen ook bij de Taeje Bôkkesrace.
Gezelligheid hoort naast het wedstrijdzeilen ook bij de Taeje Bôkkesrace. Foto: Stichting Huizer Botters

Taeje Bôkkesrace en open dag Stichting Huizer Botters

De Stichting Huizer Botters houdt vrijdag 14 september voor de vijftiende keer de Taeje Bôkkesrace. Daarnaast is er zaterdag een open dag.

HUIZEN De Stichting Huizer Botters heeft een druk weekeinde voor de boeg. Vrijdag 14 september houdt zij voor de vijftiende keer de traditionele Taeje Bôkkesrace voor bedrijven. Daarnaast is er op zaterdag 15 september een open dag waarbij de werf toegankelijk is voor publiek en de 23 botters die mee hebben gedaan aan de race te bewonderen zijn.

"Aan de belangstelling voor de Taeje Bôkkesrace, Huizers voor 'taaiebokkingrace', kun je zien dat het cultureel erfgoed ook gewaardeerd wordt door het bedrijfsleven en andere organisaties", meldt de organisatie.
"Bedrijven kunnen samen met hun gasten, de schipper en z'n bemanning de hele dag genieten van een fantastische zeilwedstrijd op het water. Mede dankzij deze bedrijven, maar ook de vaste sponsors, donateurs, de verhuur en de vele vrijwilligers kunnen deze oude vissersschuiten worden gerestaureerd, onderhouden en in de vaart blijven. Zo zal de opbrengst van dit evenement dit jaar vooral ingezet worden voor de restauratie van de HZ1."
Wie de race vrijdag wil volgen kan dit het beste doen vanaf de westpier aan de ingang van de Huizer haven. Het startschot vindt om 12.30 uur plaats en om 16.30 uur varen de boten weer gezamenlijk de haven in. Om 18.00 uur wordt de wisseltrofee uitgereikt.

Tijdens de open dag op zaterdag wordt botter HZ1 op een speciale kar de helling op getrokken zodat deze tijdens de winterperiode weer gerestaureerd kan worden. Een spectaculair gezicht, want er komt nogal wat bij kijken om een botter van ongeveer 15.000 kg veilig en wel de werf in te slepen. Bezoekers van de open dag kunnen 's morgens zien hoe de zeilen worden verwijderd en na de lunch zal de botter op een speciaal voor dit doel gebouwde kar voorzichtig in de overdekte werf getrokken worden. Vroeger gebeurde dit vooral met paarden, maar tegenwoordig vindt dit in Huizen elektrisch plaats.
Bezoekers kunnen op de open dag op 15 september tegen een geringe bijdrage meevaren op een van de drie resterende Huizer botters. Aan de kade ligt een botter voor bezichtiging waar uitleg wordt gegeven over het visserijverleden van de bottervloot van de Zuiderzee. Sponsors en 'vrienden' van de Stichting Huizer Botters kunnen gratis meevaren. Voor de jeugd van 12 tot en met 18 jaar is er naast de botters ook een originele schouw, de HZ274, te bewonderen. De jeugdafdeling van de Stichting Huizer Botters, De Bramzijgers, bestaat uit een aantal enthousiaste jongeren die zorgen voor het onderhoud en het bemannen van deze unieke schouw. De vrijwilligers van de stichting geven rondleidingen en uitleg over de oude scheepsmodellen en gereedschappen. De oude smederij is ook te bezichtigen en er zijn wat oude ambachten te bekijken, zoals de techniek van het zeilmaken en het boeten van visnetten. In het werfgebouw is een film over de Havendag van 16 juni te zien.

Meer info: huizerbotters.nl.