Paul Schiffers met de Huizer Insigne die hij vorige week woensdag kreeg opgespeld.
Paul Schiffers met de Huizer Insigne die hij vorige week woensdag kreeg opgespeld. Foto: Bob Awick

Huizer Insigne voor Paul Schiffers
bij afscheid van Buurtpanel 1276

Een koninklijke onderscheiding had Paul Schiffers al. Daarom werd hij deze keer verrast met een Huizer Insigne bij zijn afscheid van Buurtpanel 1276.

HUIZEN Paul Schiffers heeft bij zijn afscheid van Buurtpanel 1276 een Huizer Insigne gekregen uit handen van burgemeester Sicko Heldoorn. Dit om hem te danken voor zijn inzet voor de buurt. Paul had een aantal jaar geleden al een koninklijke onderscheiding gekregen. De uitreiking was een verrassing voor Paul: "Ik wist niet waar ik moest kijken. Ik heb het maar over mij heen laten gaan, maar het was wel leuk."

Paul woont al sinds de woningen er staan op de Kombuis in het postcodegebied 1276. Hij is ook de man achter de kerststal die er elk jaar staat. Samen met buren onderhoudt hij het plantsoen en hij heeft zich altijd ingezet voor de buurt. "Zo'n 1,5 jaar geleden dacht ik al dat ik maar eens moest gaan stoppen met het buurtpanel. Ik ben inmiddels 78 en je merkt dat toch wel. Dus heb ik uiteindelijk de knoop maar doorgehakt."

Met een smoes werd hij afgelopen woensdag gevraagd om een half uurtje eerder te komen bij Joan ten Haaften van het buurtpanel. "We praten weleens vaker samen bij voordat we gaan vergaderen", zegt Paul. Vervolgens vertrokken ze samen naar de Meentamorfose om te gaan vergaderen. "Op een gegeven moment stond de burgemeester in de deuropening. Ik dacht eerst nog: leuk, die komt zeker meeluisteren en kijken hoe het gaat. Toen moest ik ineens meekomen."

Een koor dat op dezelfde dag in het buurthuis oefent, kwam hem toezingen. Ook toen had Paul nog niets in de gaten. Toen hij zag dat al zijn familie er stond wist hij niet waar hij moest kijken, want toen begreep hij pas dat het om hem ging.

"Ik doe eigenlijk mijn hele leven dingen voor anderen. Ik vind dat normaal, dus verwacht nooit dat ik er iets voor terugkrijg. Mijn vader overleed toen ik acht jaar was. Hij had een kapperszaak. Ik ben heel eenvoudig opgevoed en was al kostwinner toen ik 16 was. Ik weet niet beter of je helpt een ander als je dat kan."

Zijn strijd voor een mooiere wijk zal hij dus ook nog niet opgeven. "Ik had een tijd geleden een brief met foto's gestuurd naar de gemeente: het lijkt wel een achterstandswijk. Ik hoorde maar steeds niets van de gemeente. Dat blijkt wel vaker zo te zijn. Onlangs is de burgemeester toch komen kijken hoe het eruitziet. Ik hoop dat ze binnenkort ook echt de wijk weer gaan opknappen."

Zijn strijd voor een mooiere wijk zal hij nog niet opgeven

Ook met de kerststal blijft hij zich nog wel bemoeien. "Daar gaat ook veel tijd in zitten. Ik moet binnenkort al weer alle brieven gaan schrijven. Naar de gemeente en de politie. En ik moet de poppen ophalen bij De Bolder. Daar kon ik ze opslaan. Daar heb ik wel een Huizer straatje voor moeten schilderen. Ik ben zo druk dat ik de laatste tijd bijna niet meer aan tekenen en schilderen toekom. Het is dus goed dat ik het wat rustiger aan ga doen."