Staat fraude ambtenaar op zich?

HUIZEN De fracties van CDA en VVD hebben vragen gesteld in verband met verder onderzoek naar de integriteit binnen het gemeentehuis. Dit naar aanleiding van een onderzoek van Deloitte naar een frauderende teamleider.

De gemeente maakte eind augustus de resultaten van dit onderzoek bekend. De ambtenaar had onder andere geld van budgetten uitgegeven zonder dat het werk was gedaan. Dit geld zette hij dan op een later moment in. Ook regelde hij VVV-bonnen en vrijkaarten voor de Efteling en de Keukenhof.
In het onderzoek was ook verder gekeken naar de handel en wandel van ambtenaren in het gemeentehuis. Deloitte liet weten dat de praktijken die de frauderende teamleider erop nahield niet verder in het gemeentehuis gebezigd waren.
Uit de vragen van de twee partijen blijkt dat meerdere politieke fracties signalen hebben ontvangen dat de 'integriteitskwestie' toch niet op zichzelf staat. Ook blijkt dat er tijdens de besloten raadsvergadering van 28 augustus aangegeven is dat een externe commissie 'de mogelijke verwijtbaarheid van overige interne en externe betrokkenen' gaat onderzoeken. De partijen verzoeken om het mogelijk te maken dat mensen, al dan niet werkzaam bij de gemeente, deze signalen buiten het gemeentehuis af kunnen geven aan leden van deze externe commissie. Ook willen zij de conceptopdracht voor het vervolgonderzoek inzien om eventueel accenten mee te kunnen geven.