Vrij koel en onbestendig met soms veel wind

Vanaf half september wordt een periode met warm nazomerweer ook wel Oudewijvenzomer genoemd. Het warme weer deze week hing samen met een hogedrukgebied boven Midden-Europa, waardoor de wind bij ons uit het zuiden waait. Vrijdag passeert een koufront, waarna het koeler wordt. Een depressie zorgt in het weekend voor onbestendig weer met veel wind.

Vrijdag + het weekeinde

In de nacht naar vrijdag gaat het regenen. In de ochtend regent het eerst. Er kan nog een enkele bui vallen. Er blaast een soms krachtige westenwind. Het wordt 17 à 18 graden. Zaterdag is het koel met 16 graden. Zondag iets hoger. Het weerbeeld is zeer onbestendig met zaterdag af en toe zon en enkele buien. Zondag kan het in de loop van de dag enige tijd regenen. Er waait een tot (vrij) krachtig of hard aanwakkerende zuidwestenwind.

Trend na het weekeinde

Zondag begint de astronomische herfst met veel wind. Ook maandag kan het eerst nog stevig waaien, met kans op storm. Vanaf dinsdag breidt een nieuw hogedrukgebied zich uit over onze omgeving. Het wordt dan rustiger met meer zon. De temperatuur loopt op tot circa 18 graden.

Weetje

Het aantal warme dagen (20 graden en hoger) is met 120 dagen dit jaar een record. Het oude record bedroeg 116 dagen in 2003. Het aantal zomerse dagen (25 graden en hoger) is met 55 dagen ook recordhoog. Het oude record was 51 zomerse dagen in 2006. Het aantal tropische dagen (30 graden en hoger) is met 10 dagen geen record. Dat blijft staan op 14 dagen in 1976.