Een groep verkeersregelaars uit Huizen tijdens de Boomplantdagen in Apeldoorn
Een groep verkeersregelaars uit Huizen tijdens de Boomplantdagen in Apeldoorn Foto: Robert Pastijn

Stichting Verkeersregelaars Huizen bestaat 5 jaar

Van 5 evenementen in 2013 tot 72 in 2017. Ook buiten de gemeentegrenzen van Huizen worden de verkeersregelaars van de stichting ingezet.

HUIZEN De vrijwilligers van De Stichting Verkersregelaars Huizen, die vijf jaar bestaat, kun je overal tegenkomen. Zo stonden ze de afgelopen periode bij evenementen als het Oldtimer Festival Huizen en de Huizerdag. Ook zijn ze bij grote drukte te vinden bij zwembad De Sijsjesberg en waren ze bij de open dag van de Egelopvang. Ook buiten de de gemeentegrenzen worden ze veelvuldig ingezet.

"In 2013 bleek dat er behoefte was aan de bundeling van krachten van vrijwilligers die als verkeersregelaar ingezet wilden worden ten behoeve van het groeiend aantal evenementen binnen de gemeente Huizen en omstreken. Met een financieel duwtje van de gemeente Huizen is de Stichting Verkeersregelaars Huizen opgericht, zodat het juridisch wat duidelijker en veiliger was. Voorwaarde van de gemeente was dat de stichting na de oprichting financieel zelfstandig zou zijn, iets dat tot op heden gelukt is", vertelt voorzitter Robert Pastijn.

Waren er in 2013 nog slechts 5 evenementen waar inzet voor werd verzorgd, in 2017 tikte de teller door naar 72 evenementen. "We werden overal voor gevraagd: van de Tour de France, de Giro d'Italia en atletiekwedstrijden van Den Haag tot Zwolle." Ondanks dat er zo'n 50 vrijwilligers in het bestand van de stichting staan, moest het aantal evenementen waar ze ingezet konden worden omlaag. "Je pleegt bijna roofbouw op je vrijwilligers", geeft Robert aan. "Zij moeten het wel leuk blijven vinden."
Ook de organisatie achter de stichting trekt een wissel op de twee actieve bestuursleden. Het aannemen van de opdrachten, uitwerken van de verzoeken, inplannen van de vrijwilligers, wettelijke handelingen voor het aanstellen, sturing op de dag zelf en de financiële afwikkeling zijn taken die onderling verdeeld worden door Robert en secretaris Esther Zieltjens. "Bijna een dagtaak", zegt Esther. "Gelukkig hebben we een grote groep enthousiaste vrijwilligers en na het bespreken van onze problemen is er een groep mensen actief geworden om ons te ondersteunen." Sinds begin dit jaar is er naast het bestuur ook een coördinatieteam opgericht, waar nu vijf personen in zitten, naast de twee bestuursleden.

Trots

Een van de zaken waar het bestuur met name trots op is, is het grote aantal verkeersregelaars dat het officiële politie-examen voor beroepsverkeersregelaar heeft behaald. "Als je als vrijwilliger een keer op straat staat, krijg je alleen maar een onlinetheorietraining. Die is wettelijk voldoende voor zeer eenvoudige handelingen als een stop- en oprijteken", licht Robert toe. "Wij wilden binnen de stichting een meer professionele situatie, met name bij de bestuursleden, zodat je echt weet waar je over praat als je afspraken maakt met organisaties en evenementen." In 2014 legden Robert en Esther onder het toeziend oog van een vertegenwoordiger van de Politieacademie het praktijkexamen af. Meer dan 15 vrijwilligers volgden. "Apetrots ben ik hierop," meldt Robert, "en misschien nog trotser dat een aantal van deze mensen uiteindelijk een nieuwe baan heeft gekregen door het behalen van hun verkeersregelaarsdiploma." Het grootste gedeelte van de 'harde kern' van de vrijwilligers is op dit moment aangesteld als beroepsmatig verkeersregelaar met een landelijke aanstelling en er zijn al een aantal nieuwe examens gepland. Mensen die interesse hebben om als verkeersregelaar ingezet te worden, kunnen zich melden via info@stivehu.nl.