Het traject van het HOV in Huizen en Blaricum met de punten die nu verder ingevuld gaan worden.
Het traject van het HOV in Huizen en Blaricum met de punten die nu verder ingevuld gaan worden. Foto: Provincie Noord-Holland

Nieuw hoofdstuk snelle bus begint met inloopbijeenkomst

Nu de politieke besluiten over de snelle bus zijn gevallen is het tijd voor het volgende deel: de aanpassingen aan het traject Huizen-Blaricum.

HUIZEN Met een inloopbijeenkomst vanmiddag en vanavond donderdag 27 september in basisschool De Pionier aan de Burgemeester Tydemanplein in Blaricum tussen 17.00 tot 21.00 uur begint een nieuw hoofdstuk van de snelle bus, in vaktermen Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV). Na de langdurige, slepende en soms verhitte besluitvorming staan de neuzen nu dezelfde kant op en kan er gestart worden met de invulling van het traject. De punten waar inwoners hun mening over kunnen geven zijn tijdens de inloopavond te bespreken en te zien op schetsen.

Voor Huizen gaat het om twee onderwerpen: het kruispunt van de Huizermaatweg en de Bovenmaatweg bij de Regentesse en de bijbehorende plek van de nieuwe halte en de aanpassing van de rotonde van de Bovenmaatweg en de Aristoteleslaan. Projectleider Arend van Dijk van HOV in 't Gooi legt uit dat er nog niets vastligt en dat dit het begin is van het traject. "We hebben wel wat mogelijkheden in kaart gebracht en soms geschetst, maar de inwoners kunnen er nog hun mening over geven en dat nemen we dan mee in het ontwerp." Eind november staat er een tweede inloopavond op de agenda voor inwoners over het voorlopig ontwerp. "Daartussendoor willen we ook nog praten met een klankbordgroep van bewoners. Mensen die daar belangstelling voor hebben, kunnen zich melden."

Bij het kruispunt van het Huizermaatweg en de Bovenmaatweg moet een extra linksafstrook komen voor de bus, geeft Arend aan. "Dat is een van de optimalistatiemaatregelen om ervoor te zorgen dat de bus een snelle tijd op het traject kan halen." Ook moet er een nieuwe halte komen nu de bus niet over 't Merk rijdt, maar de hoek om gaat.
Verderop op de Bovenmaatweg moet de rotonde aangepast worden bij de Aristoteleslaan en Winkelcentrum Oostermeent. "Dat is een druk punt met veel verkeer. Het idee nu is dat de bus dwars over de rotonde gaat rijden, maar misschien is een voorrangsplein wel een beter idee of een kruispunt met stoplichten. Dat soort dingen gaan we nu verder uitwerken."

Als de planning die er nu ligt uitkomt, wordt uiteindelijk pas in het voorjaar van 2022 begonnen met de ingebruikname van het traject van de snelle bus. Daarvoor moeten namelijk nog heel wat stappen gedaan worden. Bijvoorbeeld na het voorlopig ontwerp een definitief ontwerp maken, de aanbesteding van alle werkzaamheden en het aanbrengen van alle aanpassingen. De gemeenteraden worden ook nog ingelicht. Daarvoor staat eind november een gezamenlijke informatiebijeenkomst op de agenda. Bekeken vanuit het projectbureau is het traject door Huizen en Blaricum één traject, maar de gemeenteraden zullen zelf afzonderlijk een besluit nemen over de zaken op hun grondgebied.

Actuele informatie over de HOV en de bijeenkomsten staat of komt op de website van de provincie hovintgooi.nl. Geïnteresseerden kunnen ook altijd bellen met het servicepunt van de provincie Noord-Holland via 0800-0200600. Dit is een gratis telefoonnummer. Vragen kunnen ook gemaild worden aan de omgevingsmanagers van het project: Niels van den Berg, niels.van.den.berg@movares.nl, of Johan van Alpen, Alphenj@noord-holland.nl.