Wethouder Roland Boom in zijn nog lege werkkamer achter zijn tafel op blokken, zodat hij er met zijn lengte goed aan kan werken.
Wethouder Roland Boom in zijn nog lege werkkamer achter zijn tafel op blokken, zodat hij er met zijn lengte goed aan kan werken. Foto: Bob Awick

Wethouder Roland Boom maakt graag een praatje en wil altijd alles weten

Wethouder Roland Boom is een van de vier wethouders van Huizen. Hij hoopt dat hij in zijn functie onze leefomgeving mooier en prettiger kan maken en gaat daar met zijn hart voor.

HUIZEN Wethouder Roland Boom (VVD) is een van de vier wethouders die aangetreden is sinds de verkiezingen van maart dit jaar. In een serie portretten stelt het Nieuwsblad voor Huizen deze vier wethouders voor. "Het gaat om de mens Roland, die invulling geeft aan het wethouderschap", aldus deze wethouder.

Roland is 49 jaar en leeft samen met Martine, met wie hij samen zoon Bram op de wereld heeft gezet. Balans met zijn thuisfront is belangrijk en ook een gelijkwaardige relatie met zijn levensgezel. Als persoon en wethouder maakt hij graag een praatje met mensen. "Als ik op de markt loop, weet Martine het al. Dat duurt nooit even. Gelukkig kent zij ook veel mensen omdat ze veel vrijwilligerswerk doet."

Plant

In een nog wat lege werkkamer in het gemeentehuis hangt nog niets aan de muur. "Dat moet nog komen." Wel staat er een grote plant die hij heeft meegenomen. "Die neem ik overal mee naartoe." De deur naar het balkon staat open. "Lekker een beetje frisse lucht. Ik houd ervan om buiten te zijn." Hij wijst op zijn werktafel die op blokken staat. "Ook dat moest worden aangepast." Op de tafel liggen al wel stapels dossiers. "Ik lees alles, ook alle mails. Wel stel ik prijs op persoonlijk contact. Ik praat graag met alle medewerkers." Hij vertelt dat hij altijd alles wil weten. "Het is belangrijk dat je ook de samenhang ziet. Alles heeft een raakvlak met elkaar. Als je aan iets sleutelt, heeft dat effect op alles. Daarom moet je niet eenzijdig naar dingen kijken."
Het wethouderschap dat hij nu vervult was niet de reden om vol de verkiezingen in te gaan en te winnen. "Je wordt gevraagd door je fractie hiervoor en ik heb er lang over nagedacht." Niet omdat hij dat niet wilde, maar omdat hij moeite had om van zijn oude werk afscheid te nemen. "Ik was directeur van een basisschool in Bussum. We hebben daar met het hele team hard gewerkt om er wat moois van te maken. Zo kon ik direct bijdragen aan de onderwijsstructuur voor de leerlingen die daar naar school gaan en een wezenlijk verschil maken. Ik zat er met mijn hart in en vond het moeilijk om dat los te laten", legt hij uit. Hij vult daarbij aan dat hij altijd overal met zijn hart voor wil gaan. Voor de bestuurlijk zaken die hij in het verleden deed, en zijn vakbondswerk, en nu ook voor het wethouderschap. "Daarmee kan ik bijdragen aan mijn directe leefomgeving. Ik zei vroeger altijd: je mag pas meepraten als je ook je handen laat wapperen. Daar past dit wel bij."

Ondergedompeld

Door de intensieve inwerkingsperiode had hij eigenlijk geen tijd om zijn oude werk te missen. "Ik werd ondergedompeld in alles wat de ambtenaren met me wilden delen, mensen die je benaderen om iets met je te delen of die je ergens bij willen betrekken. Iedereen was heel enthousiast en dat was heel fijn." Dit zijn ook de dingen die hem als positieve zaken zijn opgevallen nu hij wethouder is: "Die persoonlijke betrokkenheid van twee kanten. Van die inwoners tijdens publieke optredens die iets willen vinden, die ideeën hebben en van de hardwerkende mensen in het gemeentehuis die regelen wat nodig is."
Hij ziet ook wel een keerzijde van zijn werk als wethouder. "Soms moet je heel hard zakelijk en rationeel handelen, maar ook dan moet je er met je hart inzitten. Als je geen nee kunt zeggen of geen slecht nieuws kunt brengen, kun je geen bestuurder zijn. Zolang je maar jezelf in de spiegel aan kunt kijken en ervan overtuigd bent dat je het juiste hebt gedaan."
Belangrijke zaken waar hij zich als wethouder de komende jaren mee bezig gaat houden zijn onder andere de invulling van het BNI-terrein aan de Havenstraat en de Kustvisie. "Dat zijn projecten die al in de vorige periode zijn gestart. Binnenkort komt het onderzoeksrapport over de mogelijke invullingen voor het BNI-terrein uit waar we over kunnen discussiëren. Er zijn veel mensen die er wat van vinden en die betrokken zijn, net zoals bij de Kustvisie. We hebben met de raad afgesproken dat we nadenken over hoe we verstandig met deze dingen om kunnen gaan."

'Je mag pas meepraten als je ook je handen laat wapperen'

Vervolmaken

Aan het einde van zijn termijn als wethouder hoopt hij dat hij Huizen beter achterlaat dan dat hij heeft aangetroffen. "Ik zou dan willen kunnen zeggen dat ik heb mogen bijdragen aan een nog mooiere, nog prettiger woon- en leefomgeving." Hij refereert daarbij aan het kleine meisje dat op het podium kwam bij de opening van de Huizer Sportmaand. "Dat is de generatie waarvoor we het doen. We zijn nog lang niet klaar met het vervolmaken van Huizen."

Het takenpakket van wethouder Roland Boom:
Ruimtelijke Ordening
Ruimtelijke investeringsagenda
Coördinatie projecten
Grondzaken, exploitatie en eigendommen
Verkeer en vervoer
Parkeren
Sport en recreatie
Toerisme
Toezicht en handhaving
Invoering omgevingswet