De wedstrijdploeg uit Huizen.
De wedstrijdploeg uit Huizen. Foto: Brandweer Huizen

Aanvalsploeg brandweer Huizen beste van Nederland

HUIZEN De wedstrijdploeg van Brandweer Huizen, bestaande uit bevelvoerder Gert-Jan Schram, aanvalsploeg Enrico Kievith en Casper Boor, waterploeg Aron Honing en Paul Moll en voertuigbediener Hans van de Heuvel, is vijfde geworden tijdens de finale van de hogedrukwedstrijden afgelopen zaterdag. De aanvalsploeg was de beste van de dag.

Door totaal negen ploegen werd in Harderwijk gestreden om de landstitel. De ploeg uit Huizen werd voor het volgende scenario gealarmeerd: door een groep leerlingen wordt een klassenavond voorbereid. Door kortsluiting in de serverruimte op de tweede verdieping is daar brand ontstaan met uitbreiding naar de naastliggende ruimte. Deze slaat door naar de liftmachinekamer op de eerste verdieping. Er is een automatisch brandalarm binnengekomen, waardoor de post Harderwijk is gealarmeerd. Bij het ter plaatse komen blijkt dat er daadwerkelijk brand is en er zijn enkele vermiste personen.
De bevelvoerder van Harderwijk schaalt op naar middelbrand, waardoor de deelnemende ploeg wordt gealarmeerd. Een leerling met ernstige brandwonden komt naar buiten. Dit is de zoon van de bevelvoerder, zijn broer is ook brandweerman. Zijn toestand is van dien aard dat de bevelvoerder en het betreffende manschap niet meer kunnen optreden. Zodra de deelnemende ploeg arriveert heeft de bevelvoerder van de 1e tankautospuit nog 1 minuut om het incident over te dragen. Door zijn emotionele toestand komt hier niets van terecht. Er blijken 2 personen vermist te zijn. 1 persoon ligt op de 2e etage en 1 persoon, een liftmonteur, is op de lift vast komen te zitten en kan niet meer uit de liftschacht komen. De ploeg moest het incident op een veilige manier bestrijden, zoals in de praktijk, en de twee slachtoffers in veiligheid brengen. De brandweer uit Doodewaard deed dit het beste.