Hakenkruis school Holleblok landelijk nieuws

HUIZEN De 2e Montessorischool bij het Holleblok is landelijk nieuws geworden door een hakenkruis dat op het dak van de school gemaakt was van tegels. De school hield het nieuws in eerste instantie intern, maar het kwam naar buiten en werd ook door landelijke media opgepakt.

Directeur Wim Boog: "Het hakenkruis is bijna twee weken geleden op het dak gelegd. We hebben het wel aan leerlingen en ouders verteld. Vanaf de begane grond is het niet te zien. De leerlingen van groep 7 en 8 hebben we uitgelegd wat het symbool betekent. Zo probeerden we van iets negatiefs iets positiefs te maken." Hij had gehoopt dat het daarbij zou blijven, totdat er vorig weekeinde 19 ramen sneuvelden. "Het zag er onguur uit. Heel vervelend. Ik ben uren beziggeweest om aangifte te doen bij de politie."

Een berichtje in een WhatsAppbuurtgroep om grip op eventuele daders te krijgen, nam een vlucht en ineens was de school landelijk nieuws. "In het begin dacht ik, wat moeten we daar nu mee, maar nu ben ik eigenlijk wel blij dat er ruchtbaarheid aan is gegeven. Bij De Parel, de andere school hier, bleken namelijk ook nog eens 14 ramen te zijn gesneuveld. Ik wil graag dat er wat aan gebeurt. Dit is zo zinloos."

Inmiddels is de gemeente in actie gekomen en is er vandaag een overleg met de wijkagent gepland. "Misschien moeten we overwegen om camera's neer te zetten. Vaak zien omwonenden het wel, zoals nu ook. De daders van de vernielingen zijn wel gezien, maar konden doordat ze capuchons op hadden niet worden herkend. Met camera's kunnen we misschien meer. Mensen die dit doen, moeten er niet ongestraft mee wegkomen." Persoonlijk hoopt hij dat de daders zich bij hem zullen melden, zodat hij ze kan vragen waar ze mee bezig zijn. "Jeugd is altijd welkom op het plein als ze zich aan de regels houden. Zo niet, dan moet je elkaar daar op kunnen aanspreken."