Droog met geregeld zon en wolkenvelden, vrij koel

Deze week trekt een buitengewoon krachtig hogedrukgebied over onze omgeving naar het oosten. De luchtdruk kwam dicht bij het septemberrecord van 1039,8 hPa. Donderdag is het vrij warm en zonnig. Vanaf vrijdag wordt aan de oostflank van een nieuw hogedrukgebied minder warme, polaire lucht aangevoerd. Het blijft droog, maar het wordt een stuk koeler.

Vrijdag + het weekeinde

Na een droge, zonnige donderdag met circa 21 graden blijft het ook vrijdag droog. Er zijn perioden met zon en wolkenvelden. Het is bij een matige noordenwind belangrijk koeler. Het wordt 14 à 15 graden. Zaterdag verandert er weinig. Er zijn perioden met zon. De nachten zijn in het weekend vrij koud met een minimum van circa 5 graden. Zondag zijn er wolkenvelden met soms ook ruimte voor de zon. Het wordt 15 graden. Er waait een matige westenwind.

Trend na het weekeinde

De maand oktober gaat koel van start. Hoge luchtdruk nabij de Britse eilanden veroorzaakt een noordwestelijke stroming. Er zijn wolkenvelden met kans op een bui. Er is van tijd tot tijd ook ruimte voor de zon. Het wordt circa 13 graden, later in de week mogelijk iets hoger.

Weetje

Bij september denken we aan nazomerweer. Dat verschilt van jaar tot jaar. September 2017 verliep vrij koel. Op 7 dagen werd de 20 graden ietwat overschreden. In september 2015 maar op 2 dagen. Dit jaar op 16 dagen, waarvan één dag boven 25 graden. Zeer fraai was september 2016 met 7 dagen boven de 25 graden. Op 13 en 14 september 2016 werd het zelfs 31 graden.