Van een spijkerhard duel was helemaal geen sprake, er was juist veel respect over en weer.
Van een spijkerhard duel was helemaal geen sprake, er was juist veel respect over en weer. Foto: Bob Awick

AH'78 tegen Olympia: zes doelpunten, vier penalty's en drie rode kaarten

HUIZEN Het seizoen in de derde klasse van het zaterdagamateurvoetbal is begonnen. En met AH'78 tegen Olympia stond er direct een mooie streekderby op de agenda. Het duel tussen de ploegen uit Huizen en Hilversum eindigde zaterdag in een 3-3 gelijkspel. Met dit resultaat in het regenachtige Huizer Stadspark kon uiteindelijk iedereen leven. De stempel die scheidsrechter Ambachtsheer op het duel drukte, gaf naderhand veel stof tot discussie en hilariteit bij beide ploegen.

door Philip Detmar

Na twee keer 45 minuten stonden er namelijk nog maar 19 spelers op het veld. Direct rood was er voor de AH-spelers Koen Rozenboom en Maarten Schrama; Olympiaan Mickey Hueting kon met twee keer geel inrukken. Hieruit zou de conclusie getrokken kunnen worden dat het een spijkerhard duel was. Het tegendeel was waar.

De spelers van beide partijen toonden respect voor elkaar in het knotsgekke duel en deden na afloop lacherig over de discutabele beslissingen van de leidsman. De vier gegeven strafschoppen, ieder twee, waren volgens iedereen cadeautjes. Vriend en vijand vond dat op het altijd knusse veld van AH'78 alle spelers en begeleiders een compliment verdienden doordat het duel niet gierend uit de klauwen was gelopen. Het was voor de gemoedsrust van iedereen beter dat Olympia vlak voor tijd de laatste strafschop miste, zodat het 3-3 bleef.
Terwijl de regen met bakken uit de hemel viel, scoorde na een kwartier spelen Mounir uit een strafschop 1-0 voor AH. Uit een schitterend genomen vrije trap noteerde Elias Mselmi de gelijkmaker. Voor rust kopte Kaddari voor de Huizers de 2-1 in de touwen. Na de thee kwam Olympia op voorsprong door El Mazouji en de penalty van Basre Rharssisse. In de slotfase benutte Mounir zijn tweede elfmetertrap.
Bij beide ploegen staan nieuwe trainers aan het roer. Bertus Effrink keerde bij AH na vier jaar weer teug op het oude vertrouwde nest. Bij Olympia ontstond er een klik tussen de club en Danny Wiersma, die na zijn succesrijke jaren bij het Baarnse TOV een nieuwe uitdaging zocht. Effrink werkt daarbij samen met Sebastian Schildt, jaren de succesvolle spits bij de club. "We speelden niet onaardig, maar er moet nog veel worden verbeterd", aldus Effrink over de wedstrijd.

Het wekte verbazing dat Danny Wiersma dit seizoen een ploeg uit de tweede klasse verruilde voor een derdeklasser: "Ik had direct een goed gevoel na het eerste contact bij Olympia. Dat is voor mij bepalend. Het is een goedgeorganiseerde club met veel jeugdteams en daarbij passende goede trainers. Ik ben meer een bouwer dan iemand die op de winkel past. De ambitie is om tweedeklasser te worden, maar wel via de weg van de geleidelijkheid."
De voorbereiding op de competitie was wisselvallig, aldus de oefenmeester. "De spelers moesten aan mij wennen en ik aan de spelers. Er zit vooruitgang in. Van zo'n wedstrijd als vandaag wordt niemand vrolijk. Die vergeten we snel."