Wethouder Rebel in zijn werkkamer met aan de muur een drieluik waarin je de ontwikkeling van Huizen ziet.
Wethouder Rebel in zijn werkkamer met aan de muur een drieluik waarin je de ontwikkeling van Huizen ziet. Foto: Bob Awick

Wethouder Bert Rebel is graag bezig en doet zijn werk op zijn eigen manier

Bert Rebel heeft lang nagedacht of hij wel wethouder wilde worden. 'Het is een risicovol bestaan, je kunt zomaar weggestuurd worden.' Nu het zover is, gaat hij hard aan de slag.

HUIZEN Wethouder Bert Rebel (CDA) is een van de vier wethouders die aangetreden is sinds de verkiezingen van maart dit jaar. In een serie portretten stelt het Nieuwsblad voor Huizen deze vier wethouders voor. "Het valt niet mee om een goede wethouder als Janny Bakker op te volgen. Dat zal ik op mijn eigen manier en met mijn eigen stijl doen", zegt hij.

Bert is 56 jaar, getrouwd met Nelleke, en heeft drie kinderen: Willemijn, Henri en Jasper. Inmiddels heeft hij ook al twee kleinkinderen: Jasmijn en Vivienne. "Ik ben in Naarden in het ziekenhuis geboren en ben getogen in Huizen", vertelt hij. Hij vult dat aan met een mooie anekdote over zijn achternaam. "Die schijnt al uit 1555 te stammen. Toen was er sprake van iemand die de bijnaam Rebel kreeg, omdat hij met zijn paard en wagen dwars door het kerkpubliek reed."
Hij ging bij de Julianaschool naar de basisschool, waarna hij naar Stad & Lande ging voor een middelbare opleiding. Daarna volgde hij bij de heao in Zwolle accountancy en tot zijn wethouderschap is hij altijd werkzaam geweest als accountant.

Risicovol bestaan

Voordat hij wethouder werd, zat Bert 16 jaar in de gemeenteraad. "Ik ben in dezelfde tijd gekomen als Janny Bakker. Dat was in 2002. Toen zij in 2006 wethouder werd, ben ik fractievoorzitter geworden en dat ben ik twaalf jaar geweest." Bekend was dat Janny zou stoppen en daarom werden er binnen de partij gesprekken gevoerd met opvolgers. "Ik heb er lang over nagedacht. Het is een risicovol bestaan. Een wethouder kan zonder enige reden door de raad worden weggestuurd. Mijn leeftijd telt dan toch mee. Krijg je nog wel een andere baan dan? Gelukkig hebben we in Huizen een stabiel bestuur en kan ik me niet heugen wanneer een wethouder weggestuurd is. Op een gegeven moment heb ik besloten om daar maar niet aan te denken en keihard aan de slag te gaan en er iets moois van te maken."

Niet vanzelfsprekend

Met een verkiezingsuitslag waarbij zijn partij maar liefst twee zetels verloor, was het niet vanzelfsprekend dat hij ook in een nieuw college zou komen. Wel had hij aangegeven dat hij zou stoppen als fractievoorzitter, zodat Rutger Rebel dit van hem over zou kunnen nemen. Al snel was echter duidelijk dat zijn partij mee mocht doen in de coalitie en dat hij Janny Bakker op zou volgen en nu in haar oude kamer zou zitten. Het drieluik van de dame in klederdracht die langzaam uit beeld verdwijnt terwijl Huizen met haar tijd meegaat, heeft hij altijd al mooi gevonden. "Ik heb wel een ander takenpakket dan Janny. Zij deed veel in het sociale domein. Ik heb wel Werk en Inkomen en Re-integratie in mijn pakket en net als haar Financiën."

'Ik heb er lang over nagedacht. Het is een risicovol bestaan'

Herindeling

Daarnaast houdt hij zich onder andere bezig met de herindeling van de gemeente Huizen. De provincie heeft het voornemen om Huizen, Laren en Blaricum samen te voegen. Binnenkort moet daar uitsluitsel over komen. "We zijn hier wel heel afhankelijk van wat de provincie besluit. Die draait aan de knoppen. Wij willen liever zelfstandig blijven en zijn hard bezig om de regionale samenwerking te verbeteren, dan is een fusie ook helemaal niet nodig."

Wat dat betreft vindt hij duurzaamheid en milieu een onderdeel van zijn werk waar de gemeente wel het verschil kan maken. "We zullen als Huizen van het gas af moeten. Binnenkort beginnen we met een pilot om een bestaande wijk te voorzien van andere warmtebronnen. We hebben net een partij in de arm genomen die ons op dit gebied gaat helpen. Hier zitten we zelf aan de knoppen. We doen dit wel in regioverband, zodat we ervaringen kunnen delen. Belangrijke vraag is hoe we dit doen zonder dat de inwoners meer gaan betalen. De totale lasten moeten eigenlijk niet stijgen." Op het gebied van financiën wil hij ervoor zorgen dat Huizen een financieel gezonde gemeente blijft en de lasten voor inwoners zo laag mogelijk blijven.

Onder de indruk

"Als wethouder kom je met dingen in aanraking waar je als raadslid geen weet van hebt", zegt hij. "Je neemt besluiten waar een raad niets vanaf weet, omdat je daar als college bevoegd voor bent. Ik ben onder de indruk van de ambtelijke ondersteuning. Er is een grote bereidheid om dingen uit te leggen en dat is wel een must. Anders wordt je als nieuwe wethouder in het diepe gegooid en moet je maar afwachten of je weer naar boven komt." Het thuisfront is gelukkig wel gewend dat Bert niet altijd thuis is. "Ik had natuurlijk vroeger een baan en was fractievoorzitter, dus ik was al altijd veel weg. Ik ben ook graag bezig. Niet het type om als ik thuis ben de pantoffels aan te trekken en een serie te gaan kijken." Het leuke aan het werk vindt hij dat geen dag hetzelfde is. "Die afwisseling is leuk, maar vraagt ook veel energie." Tegen het lezen van de vele stukken ziet hij niet op. "Als je niet van lezen houdt, moet je niet in de politiek gaan."

Prachtig dorp

Aan het einde van zijn periode als wethouder hoopt hij dat de gemeente financieel gezond is en dat de inwoners tevreden zijn met de voorzieningen en de lage lasten. "Het is een prachtig dorp waarin wij wonen. We hebben bos, hei, water. We hebben alles." Ook hoopt hij dan dat er een slag is gemaakt om meer jongeren aan het werk te krijgen. "We willen 200 jongeren die moeilijk aan een baan komen aan het werk helpen. Daar hebben we laatst al een meet and greet voor gehad." Daarnaast moet er dan een eerste aanzet zijn gemaakt met de energietransitie. "En er moeten voldoende woningen zijn, naast een stabiele gemeente met een stabiele politieke structuur."

Het takenpakket van wethouder Bert Rebel:
Financiën en lokale lasten
WOZ en verzekeringen
Werk en Inkomen / Reïntegratie
Economie
Volkshuisvesting en Wonen
Duurzaamheid en Milieu
Bestuurlijke samenwerking (Arhi)
Governance verbonden partijen