Leeftijdsgrens alcohol in theorie in orde, maar in praktijk lastig

HUIZEN Veel ouders in het Gooi en de Vechtstreek vinden in theorie 18 jaar een acceptabele leeftijd voor het drinken van het eerste glas alcohol. In de praktijk blijkt dit echter lastig vol te houden en staan ze soms niet achter deze volgens velen discutabele leeftijdsgrens.

Dat meldt de GGD Gooi en Vechtstreek na een onderzoek naar de manier waarop ouders van 12- tot 17-jarigen omgaan met alcohol in de opvoeding. Het onderzoek werd uitgevoerd door onderzoeksbureau Iresearch. In totaal deden 1870 ouders van kinderen in de leeftijd van 12-17 jaar uit de regio Gooi en Vechtstreek mee. Via internet konden ouders anoniem een vragenlijst invullen.
Gemiddeld vinden ouders 18 jaar (17,9) een geschikte leeftijd voor het eerste glas alcohol. Toch vinden zij in de praktijk de leeftijdsgrens van 18 jaar moeilijk te handhaven, waardoor ze er soms van afwijken. Ruim 6 op de 10 ouders vinden het belangrijk om met andere ouders te praten over alcoholgebruik. Toch vinden veel ouders dit lastig, omdat ze denken dat andere ouders hier heel anders in staan.
René Stumpel, directeur publieke gezondheid GGD Gooi en Vechtstreek: "Het is goed nieuws dat er inmiddels veel draagvlak onder ouders is voor de leeftijdsgrens van 18 jaar. Dit steunt ouders in hun opvoeding rondom alcohol. Ze staan er dus niet alleen voor: andere ouders zijn het met ze eens. De komende jaren zetten we in op het stimuleren van open gesprekken tussen ouders over alcohol en opvoeding. Zo kunnen ze ervaringen delen."