Murat Isik had een mooi verhaal.
Murat Isik had een mooi verhaal. Foto: Bob Awick

Murat Isik bezoekt Huizermaat

huizen Op Huizermaat is inmiddels een traditie ontstaan om ieder jaar een schrijver uit te nodigen die zijn of haar sporen in de literatuur heeft verdiend. Dit jaar bezocht Murat Isik de school. Hij won de Libris Literatuur Prijs 2018 met 'Wees onzichtbaar', over zijn jeugd in de Bijlmermeer.

De leerlingen hadden zich goed voorbereid en bespraken welke vragen zij wilden stellen aan de auteur. Want waarom kreeg juist 'Wees onzichtbaar' de prijs en niet een van de andere genomineerde boeken? En hoe was het om in de Bijlmer op te groeien?
Isik vertelde over de geschiedenis van de Bijlmer, de verpaupering, de Bijlmerramp, de overlevingsstrijd van een jongen die te midden van junks opgroeit, maar ook over de kracht van vriendschap.
Ellèn van Welt, docent Nederlands legde de contacten: "Wij zien op school wat het met leerlingen doet zodra een auteur komt vertellen over zijn of haar boek. Ze worden enthousiast en raken gemotiveerd. Een belangrijk gegeven in een tijd waarin jongeren in een beeldcultuur leven."