Wethouder Maarten Hoelscher met een kleurrijk schilderij waar linksonder ook nog iets van een golfer te zien is.
Wethouder Maarten Hoelscher met een kleurrijk schilderij waar linksonder ook nog iets van een golfer te zien is. Foto: Bob Awick

Wethouder Maarten Hoelscher wil meer werkbezoeken gaan afleggen

Landelijk stond zijn partij er niet goed voor, dus dat hij wethouder zou worden had hij niet gedacht. Tegen de stroom in won zijn PvdA wel in Huizen en maakt hij nu beleid.

HUIZEN Wethouder Maarten Hoelscher (PvdA) is een van de vier wethouders die aangetreden zijn sinds de verkiezingen van maart dit jaar. In een serie portretten stelt het Nieuwsblad voor Huizen deze vier wethouders voor. "Ik kan als wethouder nu meer invloed uitoefenen op het beleid. Als raadslid is dat meer reactief", stelt hij.

Maarten is 49 jaar. "Op tweede kerstdag word ik 50", zegt hij. Hij woont samen met zijn vriend Gert Jan en is vader van twee meiden en twee jongens. "Het thuisfront is voor mij altijd belangrijk geweest. Zeker als je bij tij en ontij weg bent." Dat heeft hij ervaren toen hij nog vloog als steward en purser voor zijn werk en als raadslid en fractievoorzitter. "Ik ben nu meer overdag bezig dan vroeger als raadslid, ook al ben ik nog weleens een avondje weg om bijvoorbeeld vrijwilligers te bezoeken."

Beter

Na twaalf jaar raadslidmaatschap, waarvan de laatste acht als fractievoorzitter, is hij na de laatste verkiezingen wethouder geworden. "Die ambitie had ik vroeger helemaal niet, tot een aantal jaar geleden. Bij sommige wethouders had ik het idee dat ik het beter kon. Ik had er echter geen rekening mee gehouden, want de PvdA stond er landelijk dramatisch voor", zegt hij. Tegen de stroom in wist zijn partij in Huizen echter meer stemmen te halen dan vier jaar daarvoor en behield haar drie zetels. "Dat is toch wel bijzonder", aldus Maarten. Met wie hij samenwerkt in het college is voor hem wel belangrijk. "Als er iets onverwachts gebeurt, moet je er samen uitkomen in de raad, met de fractievoorzitters en de wethouders." Hij laat weten dat het wel wennen is om nu wethouder te zijn. "Met dit college gaat er wel een andere wind waaien. Ik hoop dat we een vooruitstrevend Huizen op de kaart kunnen zetten. Een dorp met de luiken open, zoals collega Marlous Verbeek altijd zegt."
Zijn takenpakket valt in het zogeheten Sociaal Domein. "Daar gebeurt veel wat je niet ziet. Ik word me er nu steeds bewuster van waarom dingen op een bepaalde manier gebeuren en waarom niet." Belangrijke onderwerpen de komende tijd zijn volgens hem jeugd- en ouderenzorg, gezondheid, preventie & vroegsignalering en burgerparticipatie. "We hebben binnenkort een startconferentie over 'de gezonde leefstijl'. Er zijn nu ontzettend veel verschillende projecten op dit gebied; dat kan overzichtelijker."
Zelf is hij ambassadeur geworden voor stoptober, de maand waarin o.a. de GGD mensen helpt om te stoppen met roken. "Ik doe dat samen met mijn vriend. Ik weet al jaren dat het slecht is voor mijn gezondheid en ik wil ook meer gaan sporten. Nu is het een mooi moment om dat ook te gaan doen. Gewoon voor mijzelf, niet omdat ik nu wethouder ben. Ik vind wel dat ik als wethouder het goede voorbeeld moet geven!"
Burgerparticipatie wilde hij zelf graag in zijn portefeuille hebben. "Er zit veel kunde en kennis bij onze inwoners. We moeten dingen niet willen besluiten door een plan neer te leggen waarover mensen vijf minuten in de raad kunnen inspreken. We kunnen samen met inwoners en belangengroepen dingen doen." Als voorbeeld geeft hij het sociaalbeleidsplan. "Inwoners en ervaringsdeskundigen zijn er aan de voorkant van de planvorming al bij betrokken. We gaan in gesprek over wensen en verwachtingen. Dat leidt tot een plan dat draagvlak heeft. Als je zo'n proces goed doorloopt, dan kan de raad ook zo instemmen met het plan. Het is niet u vraagt, wij draaien, maar mensen willen zich wel gehoord en serieus genomen voelen. Daar moeten wij voor zorgen." Om een start te maken met participatie van inwoners is er het plan dat Buurtpanel 1276 een budget voor 2019 krijgt om zelf dingen te ontplooien. "Natuurlijk maken wij daar wel prestatieafspraken over. Het geld moet wel zinnig worden besteed."
Hij hoopt dat mensen die met iets zitten de gemeente zullen bellen. "Er zijn zo veel regelingen en als ze een afspraak maken, kunnen we samen met hen kijken hoe hun problemen zijn op te lossen. Ik merk dat de drempel nog steeds wel hoog is om dat te doen."

Werkbezoeken

Als wethouder heeft hij zich voorgenomen om meer werkbezoeken te gaan brengen. "Er gebeurt veel in Huizen." Aan het einde van zijn termijn hoopt hij dat hij de ambities in het coalitieakkoord heeft kunnen waarmaken. "Dat is mijn opdracht en kaderstelling van de raad. Daarnaast hoop ik dat ik Huizen nog gezonder, leuker, gezelliger en socialer heb kunnen maken en dat we nog steeds een zelfstandige gemeente zijn."

'Ik hoop dat we een vooruitstrevend Huizen op de kaart zetten'

Het takenpakket van wethouder Maarten Hoelscher:
Coördinatie sociaal domein
Zorg algemeen
Jeugdzorg
Inclusieve samenleving
Sociale infrastructuur in buurten en wijken & sociaal cultureel werk
Sociale en economische zelfredzaamheid
Mobiliteit (Wmo-taxi, hulpmiddelen, gehandicaptenparkeerkaart e.d.)
Armoedebeleid / minimabeleid
Maatschappelijke opvang
Burgerparticipatie