Werk van Betty Boor, een van de deelnemende kunstenaars.
Werk van Betty Boor, een van de deelnemende kunstenaars. Foto: Betty Boor

Samenwerking kunstenaars en Huizermaat/Erfgooiers College

Maar liefst 35 Huizer kunstenaars zetten dit weekend de deuren van hun atelier of expositieruimte open tijdens de 22ste AtelierRoute.

HUIZEN Schilders, tekenaars, keramisten, beeldhouwers, fotografen en sieradenmakers tonen zaterdag en zondag hun nieuwste werk. Bij veel kunstenaars is dit jaar ook werk van Jong Talent te zien: speciaal geselecteerd werk van leerlingen van de Huizermaat en het Erfgooiers College, dat normaal gesproken alleen zichtbaar is in de gangen en lokalen van de scholen.

Voor de kunstenaars is het AtelierRouteweekend een bijzonder moment: ze kijken uit naar de ontmoetingen met de bezoekers, het directe contact met de mensen die naar hun werk komen kijken. Ze geven graag uitleg over hun inspiratiebronnen, over de materialen die ze gebruiken en over de keuzes die ze maken voor bepaalde kleuren of vormen; iets dat in een galerie haast onmogelijk is.

Het laagdrempelige karakter maakt de AtelierRoute Huizen aantrekkelijk. De kwaliteit van het werk en de gastvrije ontvangst bij de kunstenaars zijn de belangrijkste kenmerken van het evenement. Dat wordt op prijs gesteld, zo blijkt uit de bezoekersaantallen. In sommige ateliers komen tijdens de AtelierRoute meer dan 250 mensen: bezoekers geven elkaar tips om naar andere kunstenaars te gaan bij wie ze werk hebben gezien dat hen raakte.
De koppeling met Jong Talent van de twee scholen voor voortgezet onderwijs in Huizen is ontstaan bij de viering van het 20-jarig bestaan van de AtelierRoute. Toen werd het werk van de jongeren getoond tijdens een drukbezochte expositie in De Krachtcentrale onder het motto 'Zijn dit de AtelierRoutekunstenaars van de toekomst?!' Dit jaar worden de werkstukken van de jongeren getoond in de ateliers van de deelnemende kunstenaars. Dat levert soms verrassende combinaties op. De leerlingen van het Erfgooiers College en de Huizermaat waarvan nu werk wordt geƫxposeerd, kunnen rekenen op steun van de AtelierRoute-kunstenaars als ze bijvoorbeeld denken over een vervolgopleiding in de richting van kunst, design of vormgeving.
In de Kunstuitleen / Bibliotheek aan het Plein 2000 in Huizen is een overzichtsexpositie ingericht met werk van alle deelnemende kunstenaars. Daar kunnen bezoekers hun eigen route uitstippelen en kiezen welke ateliers ze willen bezoeken. Er is een folder met plattegrond beschikbaar.

In alle ateliers is kunst te koop. De kunstenaars hoeven geen bemiddelingskosten te rekenen die ze bij exposities in een galerie wel moeten betalen. Iedereen die een of meer ateliers bezoekt, maakt kans op een waardebon van 200 euro waarmee kunst kan worden aangekocht. In alle ateliers liggen bonnen die bezoekers kunnen invullen. Als extra prijs is een gratis proefabonnement van drie maanden beschikbaar gesteld door de Kunstuitleen in de Openbare Bibliotheek in Huizen.

Tijdens het AtelierRouteweekend (13 en 14 oktober) zijn alle ateliers (en de bibliotheek) geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Kijk ook op atelierroutehuizen.nl.